KD säger nej till Ljuralänken

I sitt lokala valprogram säger Kristdemokraterna nej till Ljuralänken och vill använda pengarna till annat. De andra partierna ser lite olika på det planerade spårvägsbygget.

Eva-Britt Sjöberg (KD) tycker inte att tidsvinsten motiverar pengarna för Ljuralänken.

Eva-Britt Sjöberg (KD) tycker inte att tidsvinsten motiverar pengarna för Ljuralänken.

Foto: Gun Stenehall

Norrköping2018-05-08 05:00

Just nu pågår en medborgardialog om Ljuralänken innan ett förslag till detaljplan görs klart någon gång efter valet. KD har ändå redan bestämt sig.

– Vi anser inte att det är försvarbart med så mycket pengar för en så liten tidsvinst, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

Uträtningen av sträckan mellan Ljura Centrum och Söder Tull kan korta restiden med tre minuter och beräknas kosta 90 miljoner, varav hälften kan betalas av statsbidrag.

– Det primära för oss är tiden för pengarna. Vi har dessutom lagt miljoner på spåren på Trozelligatan som inte kommer att användas om Ljuralänken byggs. Om det ska bli trafik där igen är inget vi styr över, utan det blir när Östgötatrafiken tycker att det finns ett tillräckligt underlag.

Kristdemokraterna ser också problem med att låta spårvägen från Ringdansen trafikera Drottninggatan, så som diskuteras för att korta restiden ännu mera.

– Då är sannolikheten mycket stor för att man måste göra om till dubbelspår också uppe vid galleriorna, trots att vi kämpar för att få gatan där att bli mer som en gågata, säger Eva-Britt Sjöberg.

KD vill i stället använda pengarna för att snabba på utbyggnaden av särskilda boenden för personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har en oacceptabel kö där.

De övriga partierna i Kvartetten har en annan syn på Ljuralänken.

– I grunden är jag positiv till förbättrade kommunikationer mellan de södra stadsdelarna och city, men det finns ett antal frågor som vi behöver få svar på, säger Lars Stjernkvist (S).

De handlar om dragningen och om vilka investeringar som kan tillkomma, till exempel på Drottninggatan.

– Och sedan tycker jag att om man bjuder in till medborgardialog då måste man vara beredd att verkligen lyssna.

Någon risk för att den här frågan ska spräcka Kvartetten ser Stjernkvist inte och han vet att Ljuralänken är en fråga där personer i hans eget parti har olika uppfattning.

Reidar Svedahl (L) tror att Ljuralänken behövs på sikt, men att den inte kommer att byggas inom det han kallar närtid.

– Den behövs för att den underlättar kollektivtrafiken, som går för långsamt. Men just nu är det väldigt trångt i ekonomin med många investeringar så det är lite för tidigt att säga när den kan byggas, säger Karin Jonsson (C).

Det största oppositionspartiet, Moderaterna, har ännu inte helt satt ner foten i frågan. Sophia Jarl tycker det är rimligt att medborgarna först får säga sitt i medborgardialogen. Hon har också en del frågor både kring själva dragningen och om Kristinaplatsens utformning.

– Men jag tycker att kommunen och alla politiska partier måste fundera på vad som är viktigast - att Drottninggatan är en gågata eller att människor kan ta sig fram på ett hållbart sätt till sina arbeten och till city. Vi måste visa att vi vill utveckla kollektivtrafiken, säger hon.

Sverigedemokraterna är näst största oppositionspartiet:

– Vi är för infrastruktur, men vi behöver veta mera för att kunna väga plus och minus när det gäller Ljuralänken, säger Darko Mamkovic.

Mia Sköld (MP) och Nicklastycker att Ljuralänken bör börja byggas så snart som det bara är möjligt och ser den som ett första steg mot ytterligare spårvägsutbyggnad, till exempel till Vrinnevisjukhuset.

– Det tar för lång tid att resa från Navestad och Hageby in till stan, säger Nicklas Lundström.

– Utan Ljuralänken blir det svårt att bygga ut det större nätet, säger Mia Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!