Flera boende är trötta på att katterna gör sina behov på deras tomter och i rabatter. Utemöbler, barnvagnar och annat som står ute har blivit nedkissat. Hyresbostäder, som har många av fastigheterna i Klockaretorpet, bekräftar problemet.
– Det kommer in en hel del klagomål om det, säger Lars Löfgren, marknadschef för Hyresbostäder. När det gäller nedsmutsning på lekplatser är det Hyresbostäders ansvar att det städas upp, men när det gäller andras tomter kan de inte göra något.
– Vi kan bara uppmana kattägare att ta ansvar och ta hand om sina katter.
Inger Ydrenius, ordförande för Fiahemmet, känner väl till problemen i Klockaretorpet.
– Jag har jobbat här i 12 år och det har alltid varit samma problem. Dels tror jag att det beror på att många bor i radhus och kan ha utekatt, dels att det är många hyresrätter vilket gör att folk flyttar oftare och vissa lämnar katter.
Fiahemmet tar emot ungefär 300 katter om året, varav 200 är hittekatter. Till vis del kommer dessa från Klockaretorpet.
Margaretha Sandström Ackerfors, boende i Klockaretorpet, är en av dem som lämnat in lösspringande katter från området – tre stycken de senaste åren.
– Folk kastrerar inte sina katter och släpper dem vind för våg. Det borde vara lag på kastrering, tycker hon.
– Kommunen borde ta tag i detta. Katter borde fångas in och tas till djurhem och de som bedöms vara så sjuka att de inte kan få ett fortsatt bra liv bör avlivas.
Från kommunens håll kan man dock inte göra något.
– Bara om det är problem på exempelvis lekplatser. Då är det fastighetsägarens sak att ta tag i och det kan ju vara kommunen, säger Anna Gustavsson, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrköpings kommun.
Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter ska de hållas under tillsyn så de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Men eftersom katter anses vara mer frigående till sin natur har de rätt att gå lösa. Om en katt har förstört något är det ofta svårt att göra något då det är problematiskt både att få reda på vems katt det är och bevisa att just denna katt orsakat skadan.
– Men om man vet vem kattägaren är och skadan uppstått genom uppsåt eller vårdslöshet, så går det att stämma ägaren, säger Annica Tunholm, djurhandläggare på polisen.
Då polisen får in klagomål om katter och ägaren är känd informerar de om klagomålet, men mycket mer kan de inte göra. Eftersom det inte finns någon lag om att katter ska vara kastrerade går det inte att fånga in och kastrera.
Generellt gäller att det är den som störs av katter som själv måste skydda sig. Man kan sätta upp staket, hålla fönster och dörrar stängda eller köpa kattskrämmor. Fiahemmet rekommenderar att katter ska vara inne. Men de som ändå väljer att låta sina katter gå ute bör kommunicera med andra i området.
– Man bör prata med grannarna, presentera sig och tala om att ens katt går ute. Bor man i ett tätbebyggt område och katten stör så får man ta ansvar, säger Inger Ydrenius.
Allra viktigast är att katten är märkt och kastrerad.
– Om alla kastrerade sina katter så skulle detta inte vara ett så stort problem.