Katscha blir en lekfull skapelse

De generösa glaspartierna är på plats och fasaden har klätts i plåt och snart kan de första bostadsrättsinnehavarna flytta in i Katscha vid Strömmen i Norrköping. En lekfull skapelse av arkitekterna Ingrid Reppen och Kai Wartiainen som någon knappast kan ha missat.

Rum med utsikt. Lägenheterna i Katscha har närkontakt med Strykjärnet och Vd Robert Ivarsson från Ivarsson Byggnads AB berättar att det ovanligt nog var lägenheterna längst ner i huset som var mest attraktiva.

Rum med utsikt. Lägenheterna i Katscha har närkontakt med Strykjärnet och Vd Robert Ivarsson från Ivarsson Byggnads AB berättar att det ovanligt nog var lägenheterna längst ner i huset som var mest attraktiva.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2015-09-30 08:20

Bygget startade våren 2014 och börjar nu bli inflyttningsklart. 30 förväntansfulla väntar på att få flytta in och få en spektakulär våning i Industrilandskapet med fönster ut mot Strömmen.

– Det är en känslig miljö att bygga i och projektet har verkligen utmanat oss, säger Robert Ivarsson, Vd Ivarsson Byggnads AB (IBAB). Vi är glada över att det blev vi som fick chansen att bygga och när vi såg arkitektens första ideér insåg vi direkt att det här huset skulle bli mycket annorlunda.

Kai Wartiainen, som redan format stora delar av Industrilandskapet, presenterade tillsammans med Ingrid Reppen ett hus med spännande former där glaspartierna bildar vinklar som ska bryta ljuset. Huset står delvis i vattnet och det var ett av de första problemen i projektet.

– Berget i strömmens botten var för svagt för Katscha så Strömmen tömdes på vatten i 17 dygn i juni 2014 då vi jobbade tvåskift för att göra nödvändiga förstärkningar, berättar Robert Ivarsson. Det lyckades tack vare snabb handläggning i miljö- och vattendomstolen och kommunen passade samtidigt på att städa bottnen i Strömmen.

Bygget har utmanats av en rad olika delmoment som fått lösas vartefter. Det har varit svårt att bygga med skolungdomar och förbipasserande på ett par meters håll och huskonstruktionen liknar inget som någon av de inblandade tidigare varit med och uppfört.

– Logistiken runt bygget har varit a och o för det här är verkligen ingen vanlig entreprenad, säger platschefen Johan Brink och skrattar lite. Katschas form är oregelbunden och allt är gjutet och byggt på plats.

Robert Ivarsson är imponerad av arkitektens konstnärliga formspråk och tror att många kommer att resa till Norrköping för att få se Katscha.

– Det är inte säkert att jag hade vågat starta bygget i dag om jag hade vetat vad som väntade, säger Robert Ivarsson. Men jag kommer vara stolt över det när allt är färdigt och det har fått gå en tid. Det kommer att bli jättefint och de boende har fått stora möjligheter att påverka inredningen.

Fönstrens vinklade partier har skapats för att reflektera Strykjärnet intill i Katscha.

– Ovanligt nog var det lägenheterna längst ner som gick först, säger Robert Ivarsson. De som valt det läget får Strömmen precis utanför lägenheten.

Nybyggt

Katscha

Det finns 30 lägenheter i Katscha fördelat på tre trappuppgångar och sex våningsplan. Lägenheterna är 48–174 kvadratmeter stora och några har nivåskillnader och olika takhöjder.

En 100 kvadratmeter stor lägenhet kostar 4,2 miljoner kronor med en månadsavgift på 4 500 kronor.

Bostadsrättsföreningen Katscha har betalat 150 miljoner kronor för huset som byggts av Ivarsson Byggnads AB i Norrköping med hjälp av cirka 15 underentreprenörer.

I bottenvåningen finns en allmän yta som kan bli restaurang och de boende har tillgång till en gemensam relaxavdelning och brygga ut i Strömmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om