Katastrofmedicin kan få ledande roll
- Vi har tydligen skött oss bra. Det är ett erkännande av arbetet och regionen att vi nu föreslås bli ett nationellt centrum för katastrofmedicin.
Socialstyrelsen anser att verksamheten bedrivits så väl under tre år att centret nu ska axla rollen som nationellt centrum.
Utredaren Ulf Wennerberg har jämfört den vetenskapliga produktionen vid fem katastrofmedicinska centra. Det visar sig att man i Linköping producerat ett betydande antal vetenskapliga rapporter och artiklar som rör hela enhetens profil. Kvalitativt och kvantitativt har verksamheten svarat väl mot de krav som ställts.
- Det är glädjande för oss och Östergötland, men innebär också att vi nu får en grundplåt på 4 miljoner för forskning och utveckling, säger Thore Wikström.
Vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping arbetar 17 personer med att utveckla metoder för att ta hand om skadade och hur man ska agera vid masskadegörelse.
Nyss for ett traumateam - som första team - från Östergötland till flodvågskatastrofen i Sydostasien. De 14 läkarna och andra specialister kom tillbaka rika på ytterligare kunskaper i katastrofmedicin.
Erkännandet att man föreslås bli ledande på området kom redan före tsunamin. I framtiden ska KMC i Linköping även svara för information, göra litteratursammanställningar och vara remissinstans, anser utredaren Ulf Wennerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!