Det började bra. Våren var här tidigt och med den kom värmen. Sen från ingenstans kom kylan och minusgraderna tillbaka. Knopparna och blommorna som hade hunnit komma dog och så även äppelodlarnas dröm om en stor skörd. Över hela landet räknar man med den sämsta skörden på 50 år.
– Vi kommer få en tjugondel av skörden som det ser ut nu, och det kan bli ännu mindre. Det är svårmätbart, det är så lite att det är försumbart, säger Claerens Jacobsen, vd för Billbäcks plantskola i Svärtinge.
De är inne på sitt tredje år som äppelodlare. Träden står på en yta på ungefär sju hektar och den förväntade skörden i år skulle vara på ungefär 140-160 ton äpplen.
Istället räknar Claerens med att det kommer landa runt 4-5 ton som de kan sälja när de 30-40 procenten sorteras bort och blir till äppelmust.
– Det är lokalt en utkörning, eller två. Det gör ett företag slut på i veckan, säger han.
Träden står uppställd i långa rader. Bladen är gröna och överlag stora och friska. De blad som kom tidigt på året är tydligt åtgångna av kölden.
I vanliga fall skulle här vara fullt av äpplen, men nu är det nästintill tomt. Vissa träd har inte ett enda äpple medan några ändå har så många som fem stycken. Skillnaden är ändå markant mot hur det brukar se ut.
Förra året var det en 25-30 äpplen per träd, vilket i snitt gav sex kilo från ett träd.
De äpplen som klarade sig igenom köldknäppen är det dock inga fel på.
– Det kommer bli lite skönhetsfel men det tror jag att marknaden kommer tåla i år.
På Billbäcks plantskola hade de inte vidtagit några skyddsåtgärder mot kylan, något som de dock kan komma att göra i framtiden.
Det finns olika sätta man kan försöka skydda träden och de små knopparna och blommorna mot kylan tidigt på året. Ett sätt är att elda med fuktig halm och något som liknar hästgödsel för att på så vis skapa en dimma över odlingen.
– Man lägger ut det på jämna ställen och så blir det som ett lock och förändrar ett par, tre grader, men jag är tveksam till om det hade hjälpt i år.
Att förlora 95 procent av frukten har naturligtvis stor påverkan på ekonomin. För Claerens är det ändå någorlunda lugnt då deras huvudsakliga odling är parkträd.
– Egentligen är det väl en viss form av överskott som skapat möjligheten att starta en fruktodling. Men hade det varit nystartat så hade det varit besvärligt nu. Jag kan tänka mig att det för några nystartade i Skåne kan det inte vara roligt att tappa en hel årsproduktion, du får ju nästan inte en spänn.