Kassör tog pengar från förening – åtalas för brott

En ideell förening i Norrköping har blivit utsatt för förskingring. En tidigare kassör står åtalad – misstänkt för att ha överfört nästan 100 000 kronor till sitt eget konto. "Jag tänkte bara låna pengarna", säger kassören i förhör.

Norrköping2023-01-12 11:00

Kammaråklagare Johanna Eriksson Gruselius har väckt åtal mot en tidigare kassör i en ideell förening som jobbar för lika rättigheter i Norrköping. Enligt åtalet är kassören misstänkt för förskingring och trolöshet mot huvudman.

Totalt rör det sig om 97 750 kronor som ska ha blivit överförda från föreningens konto till kassörens privata konto. Överföringen ska ha skett vid ett flertal tillfällen och pågått i nästan ett år. 

Det hela uppdagades när föreningen bytte styrelse. Avgående ordförande berättade då för den tillträdande ordföranden att kassören "lånat" pengar från föreningen.

– Egentligen ska det ju inte gå att plocka ut pengar såhär eftersom det ska vara två involverade parter i uttag då ordföranden ska signera uttag åt den som vill ta ut pengar, säger den nya ordföranden, som valt att polisanmäla både kassören och den avgående ordföranden, i polisförhör.

Åtalspunkten trolöshet mot huvudman motiveras med att hen i sin förtroendeställning fått till uppgift att sköta ekonomin. Men genom att överföra nästan 100 000 kronor till sitt eget konto har kassören "missbrukat sitt förtroende och skadat föreningen", skriver Johanna Eriksson Gruselius.

Kassören har återbetalat en viss del av de pengar som stals.

– Vi vill gärna ha tillbaka de 60 000 kronor som återstår av beloppet som vi blev av med, säger den nye ordföranden i polisförhör.

Åklagaren hänvisar till bevisning i form av protokoll från föreningens styrelsemöte, där hen valdes som kassör. Samt kontoutdrag som ska visa att pengarna blivit överförda under den aktuella perioden.

I förhör väljer kassören att varken erkänna eller förneka gärningen.

– Det känns inte som om jag gjort något brott. Jag tänkte bara låna pengar.

Enligt kassören skulle pengarna användas till att betala sjukhusräkningar för sin dåvarande partner. När kassören inte längre fick några banklån, började hen låna pengar från föreningen.

– Jag var desperat. Jag trodde att jag skulle klara att betala igen. De fungerade i början, säger kassören i polisförhör.

Ingen av de två tidigare styrelseledamöterna, som nu är polisanmälda, är längre involverade i föreningen.

Målet kan enligt åtalet avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens förslag på lämplig påföljd är villkorlig dom.

På torsdagen ringer föreningens nya ordförande upp och berättar om vilka konsekvenser förskingringen har fått.

– Det här har varit ett hårt slag mot oss, de här pengarna motsvarar halva vår årsbudget. Vi har bland annat tvingats flytta till en mindre lokal säger ordföranden.

Har ni några förhoppningar att få tillbaka de här 60 000 kronorna?

– Nej, det har vi inte. Vi måste försöka klara oss utan.

Hur är stämningen i föreningen?

– Det här kom som en jätteöverraskning för oss och det är fortfarande jobbigt, vi känner ju de här personerna även om vi inte har någon kontakt längre, säger ordföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!