Karriären tog fart tidigt för Lisa och Marcus: "Nervöst i början"

Det råder hög arbetslöshet bland unga svenskar.
Lisa Andersson, 21, och Marcus Gyldorff, 26, började jobba tidigt – och drömmer nu stort.
– Det gäller att fortsätta jobba hårt, säger Marcus.

Lisa Andersson, 21, och Marcus Gyldorff, 26, är kollegor på Ica Maxis fruktavdelning.

Lisa Andersson, 21, och Marcus Gyldorff, 26, är kollegor på Ica Maxis fruktavdelning.

Foto: Simon Hennix

Norrköping2025-02-17 11:00

I dagarna har det gått ett år sedan den nya Ica Maxi-butiken slog upp portarna. Maxi har uppemot 160 fast anställda, varav en knapp femtedel på heltid.

Däribland Marcus Gyldorff, som jobbat där i närmare tio år.

– Jag började med strötider som 17-åring, och har sedan dess visat framfötterna och tagit extrapass. Efter ett tag fick jag fast på 10 timmar i veckan, därefter 20 timmar och har till slut jobbat upp mig till heltid, säger 26-åringen.

Marcus har passerat nästan samtliga avdelningar på Ica för att ta sig till vad han själv anser är en av favoritplatserna.

Fruktavdelningen.

Där finns också fem år yngre Lisa Andersson, som även hon har jobbat till sig ett allt större ansvar och i dag är deltidsanställd på 27 timmar. 

– I början var jag ganska nervös och inte jätteglad över att byta avdelning till "frukten". Men redan från start har det känts bra, kort senare sökte jag ett vikariat och nu har jag blivit kvar, berättar hon.

Finns det en avdelning som gemene Ica-anställd strävar efter?

– Det handlar lite om vad man själv är mest intresserad av. "Frukten" är en levande avledning med alla säsonger som gör att varorna blir dåliga. Det är mycket högre ruljans, jag skulle säga att vi är på den svåraste avdelningen, svarar Marcus.

Fanns det en dröm att vara på "frukten" för tio år sedan?

– Haha. Dröm kanske är att ta i.

undefined
Tipset: "Jobba på och acceptera att allt inte är skitkul hela tiden".

Redan som liten fick Lisa upp ögonen för att en dag bli kassörska – en dröm som senare i livet uträttades till verklighet. 

– Jag älskar att prata och träffa folk, när jag började i kassan tänkte jag kanske inte att jag skulle byta avdelning. Men man träffar ju lika mycket folk här. 

Hon berättar att nästa mål är att fortsätta ta kliv och jobba till sig en heltidstjänst. Senare i karriären strävar hon efter att äga och driva sin egen matbutik – en målsättning som även finns i Marcus framtidsplaner.

– Det är en lång väg dit, så det gäller att fortsätta jobba hårt, konstaterar han.

Vad är ditt bästa tips för att få en heltidsanställning?

– Jobba på och acceptera att allt inte är skitkul hela tiden. Framför allt ska man vara lyhörd och ta åt sig om folk säger till dig, hur tråkigt det än må vara.

Sverige befinner sig i en utdragen lågkonjunktur som försämrat arbetstillfällena för ungdomar. När Marcus var tio år yngre hade han drivkraften att så tidigt som möjligt köpa sin egen bostadsrätt.

– Det började så och jag köpte min första bostad som 20-åring, med åren har jag tyckt det varit kul att leda en grupp och hittat motivation i det – att utveckla både mig och andra. Nu är jag försäljningschef för frukt och grönt, samt en del i ledningsgruppen.

undefined
Ica-handlaren Markus Odin summerar det första året med glädje.

I slutet av februari firar nya Maxi-butik ett år och Ica-handlaren Markus Odin beskriver flytten som en "braksuccé". 

– Vi har fått ett otroligt positivt kundmottagande. Sen är det viktigt att understryka att vi inte alltid lyckas, men jag tror vi kommer leverera ännu bättre 2025, säger han.

Snittåldern på den totala bemanningen uppskattas till 38,5 år och rymmer alltifrån 18- till 65-åringar, en mix som Markus Odin anser är perfekt.

Vad är den viktigaste egenskapen för att bli anställd hos er?

– Du ska gilla att jobba, en fördel är om du även gillar att vara bland folk och är stresstålig. Sen skadar det inte heller om du är glad och pigg, jobbar att "gå raskt". Då har du mycket vunnet. Det här är ett så kallat "lätt-svårt jobb". Ibland kan det vara rätt körigt och det kan uppstå klagomål du behöver hantera, svarar Ica-handlaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!