Kalles kaviar är norsk och snart inte kaviar
Kaviar-pojken Carl Ameln. arkivbild: scanpix
Foto:
Frågorna hopar sig över en äggmacka....Kalles kaviar på tub lanserades i mitten på 50-talet. Receptet köptes av någon för tusen kronor, och hålls än i dag lika hemligt som Coca Cola-receptet. Numera finns också Kalles randiga, som är kaviar och mjukost. I påskas lanserades även en variant med kaviar och ägg på tub.
Kalles kaviar äts i princip endast i Sverige, Finland och Norge som är de länder där det finns ett invant beteende och kontinuerlig konsumtion, svarar Kerstin Sandin hos tillverkaren, Abba Seafood i Göteborg.
Dock kan man köpa Kalles på alla Ikeavaruhus i världen samt på många turistorter runt om i världen, där svenskar semestrar, samt i "svenskbygder" i USA, etcetera.
Tilläggas kan att Kalles kaviar i Finland heter Kalles romkräm, kaviarnamnet är där förbehållet störrom från Volga, och får inte användas för den torskrom som vi kallar kaviar. Troligen kommer vi och alla andra Kalle-länder att tvingas acceptera EU:s produktnamnsregler och slopa ordet kaviar. Bara "Kalles" kan det komma att stå på tuben.
Kalle fanns och finns. Han heter Carl Ameln och var son till Christian Ameln, som var Abbas vd på femtiotalet (Abba betyder Aktiebolaget bröderna Ameln). Man får förutsätta att han faktiskt såg ut något åt det hållet, eftersom han stod modell för Kalle på tuben. Men han är "restylad" en gång, "nystajlad" skall det kanske heta på nysvenska, och har gjorts litet vassare och busigare. Han såg snällare ut förut. Många har påpekat att han utseendemässigt har en vuxen inkarnation, en avatar, i vänsterpartiledaren Lars Ohly.
Carl Ameln har dock själv aldrig jobbat på Abba Seafood, han råkade bara vara i närheten när man skulle ha en pojke som logotyp.
Han driver i dag en egen verksamhet, säger man litet diskret på Abba Seafood. Kanske vill han vara litet inkognito, och inte att alla skall peka på honom och säga titta, där går kaviar-Kalle.
Han kan ju faktiskt sägas vara lika känd som Solstickepojken på tändstickaskarna. Han hette Tom, och var son till etikettens skapare, konstnären Birger Nerman.
Kalles kaviar nämns ju ofta som något ursvenskt, något som alla svenskar i förskingringen sitter och suktar efter. Men som så många andra nationalsymboler (Volvo, Saab, Wasa knäckebröd ...ack,ack,ack) är den numera utlandsägd. Abba Seafood ingår nuförtiden i den norska Orkla-koncernen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!