Julbelysningen i stan kan vara i fara

Kommunen saknar fortfarande en el-entreprenör efter Bogfelts.

Kör försiktigt. Korsningen Nygatan/Kristinagatan blir snabbt mörk så här års när lampa efter lampa slocknar.

Kör försiktigt. Korsningen Nygatan/Kristinagatan blir snabbt mörk så här års när lampa efter lampa slocknar.

Foto: Christer Andersson

Norrköping2019-11-12 17:30

Som vi tidigare berättat har kommunen problem med belysning som inte fungerar på flera platser i stan. Det då kommunen sedan i våras saknar en elentreprenör. Olof Carlsson är avdelningschef för drift och underhåll vid Norrköpings kommun. Han berättar att allmänheten då och då hör av sig med synpunkter på att vissa partier - företrädesvis gång- och cykelbanor - saknar fungerande belysning.

– Till slut blir det en mörk halvkurva någonstans som en del upplever som otrygg. Problemet lär fortsätta tills vi hittar en ny entreprenör, säger Olof Carlsson.

Avtalslösheten betyder att Norrköping får leva med trasiga lampor ytterligare en tid. Först vid kabelfel – eller att 100 lampor slocknar i ett område – kallas One Nordic in akut.

– Saknas det flera lampor i en korsning åtgärdas det för att inte äventyra trafiksäkerheten.

Julbelysningen – en del av Stad i ljus, en tradition sedan tidigt 1990-tal – ingår i entreprenaden och här blir det problem.

– Vi får se vad vi kan göra och få igång utan elentreprenör, men det blir inte lika fint i år som vi är vana vid.

Stockholmsbaserade Bogfelts Installation och Entreprenad AB skötte mellan våren 2017 och fram till i våras drift, underhåll och löpande tillsyn av belysningen på gator, gång- och cykelvägar, vid buss- och spårvagnshållplatser och i parker. Det handlar om 28 000 belysningspunkter plus Stad i ljus. Kontraktssumman löd på 2,8 miljoner kronor per år.

Ser du någon ny entreprenör i sikte efter Bogfelts?

– Vi har haft en upphandling där det gjordes en tilldelning, och där ett bolag överklagade. Men så fungerar det i en offentlig upphandling. Upphandlingen är genomförd, når vi ingen lösning får den göras om, säger Olof Carlsson.

I april hävde kommunen avtalet med Bogfelts trots att det återstod ett år av avtalstiden. Parterna var oense om åtgärdstider och vad begreppet åtgärd omfattade. Bogfelts stämde i somras kommunen på 6,8 miljoner för avtalsbrott. Kommunen motkräver företaget på 15, 2 miljoner kronor i viten för brister.

Olof Carlsson ser ingen möjlighet till förlikning.

– Vi står långt ifrån varandra.

Martin Johansson, vice vd, Bogfelts:

– Viteskraven kommunen driver gentemot oss som entreprenör har ställts ut helt utan grund i avtalet. Det är otroligt olyckligt att vi hamnat i den här situationen men vi låter rättsprocessen fortgå. Vi har agerat korrekt i det avtal vi haft med kommunen och tycker att hela situationen aldrig skulle ha behövt uppstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!