Jobben tema i S-tåget

Bygg mer! Jobb åt alla! Det var återkommande slagord på plakaten då årets 1 majdemonstranter tågade genom Norrköping.

Många samlades på Laxholmstorget för att höra årets första maj talare.

Många samlades på Laxholmstorget för att höra årets första maj talare.

Foto: Strand Mikael

Norrköping2012-05-02 00:00

Jalla, jalla, mer jobb åt alla, stod det på en av skyltarna. Bygg mer, var en annan uppmaning. Arbetslösheten är ett stort problem som många tog upp. I över 40 år har Per Colliander demonstrerat på första maj. Han har varit medlem i Socialdemokraterna i 56 år, allt sedan en kurskamrat i Lund tog med honom till den socialdemokratiska studentklubben.

Idéerna håller
- Min kurskamrat var Ingvar Carlsson. Det kändes som om jag hörde hemma där och det har jag tyckt sedan dess även om det sviktat ibland. Det är aldrig ideérna som sviktat men tron på personerna, säger Per Colliander.

I början av 80-talet var han politiskt aktiv i Norrköping. Efter några års uppehåll är han återigen som 77-åring aktiv i arbetarkommunens styrelse.

- Att visa sig på 1 maj är viktigt. Möjligen finns det de som tycker att 1 maj-tåg är gammaldags. Men som parti måste vi föra ut vårt budskap. Det kanske allra viktigaste är att människors rätt att ombilda sig, att få ny kunskap och förnya sina utbildningar. För att kunna göra det behöver de få ekonomisk hjälp, säger Per Colliander.

- Det är nästan grymt
i dag att samhället kräver att 15-åringar ska välja yrke. Det är helt fel. Man måste få chans att forma om sig när man blir äldre.

Engagerade unga
Han tycker ungdomar är allt mer engagera i samhällsfrågor. Precis som vid maj-demonstrationerna
i Kramfors i mitten av 60-talet.

Överlevare från Ådalen
- De första fyra bänkraderna reserverade för överlevande från Ådalen. De kunde minsann alla verserna i Internationalen. Det var nåt visst att se de människorna som visste vad livet handlade om, säger Per Colliander.

Medlemmarna i Assyriska kulturföreningen är alltid med 1 maj. Solidaritet och fred är deras budskap.

Solidaritet
- För oss som är en minoritetsgrupp är det viktigt. Vi vill göra våra röster hörda för dem i våra hemländer som inte som inte kan protestera eller föra fram sina åsikter. I slutänden måste alla vara tillsammans för att kunna göra något. Genom solidaritet får vi våra rättigheter, påpekar Atea Baravdish.

Tillsammans är vi starka! Mer arbete åt alla! Slagord och musik hördes då årets 1 majdemonstranter tågade genom Norrköping.
Tillsammans är vi starka! Mer arbete åt alla! Slagord och musik hördes då årets 1 majdemonstranter tågade genom Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om