Det handlar om socionomer, lärare, undersköterskor, sjuksköterskor – en rad yrken.
– Det är en stor utmaning, som Norrköping delar med väldigt många kommuner och regioner, säger Eva Vikmång (S), ordförande i kommunens personalutskott.
Norrköpings invånare blir allt fler. Det gör att kommunens verksamheter behöver mer personal. År 2025 beräknas kommunen behöva 1 500 fler anställda än i dag, totalt över 12 000.
Fram till dess hinner många nu anställda gå i pension eller sluta av andra orsaker. Det höjer siffran till 11 300 rekryteringar till tillsvidareanställningar, enligt en ny prognos från personalkontoret över rekryteringsbehovet de kommande åren.
När de vikariat och visstidsanställningar som man måste räkna med läggs till stiger antalet rekryteringar till 23 500. Svårigheten att rekrytera personal med rätt kompetens höjer siffran avsevärt.
Förskollärare är ett exempel.
Antalet barn ökar vilket gör att kommunen, enligt prognosen, behöver 140 fler förskollärare fram till 2025. Eftersom sådana som slutar måste ersättas landar siffran på 700 rekryteringar till tillsvidaretjänster.
Det totala rekryteringsbehovet beräknas till hela 1 700. Det hänger ihop med att enbart utbildade förskollärare kan tillsvidareanställas, vilket tvingar kommunen att visstidsanställa andra personer och de anställningarna måste ju regelbundet förnyas.
Så här ser det ut för flera yrkesgrupper.
Kommer ni att reda ut det här?– Det tror jag. Det måste vi göra, säger Eva Vikmång och ser många olika saker som redan görs och fler som måste göras.
En gemensam uppgift för alla är att ge unga en rättvisande bild så att de kan lockas att bli exempelvis förskollärare.
För kommunen gäller det att vara en attraktiv arbetsgivare. Hon pratar om delaktighet och inflytande, om utvecklingsmöjligheter och gott ledarskap.
– Vi tappar chefer. De orkar inte, säger hon.
Nu har kommunen satt max 35 medarbetare per chef som riktmärke. Snart startar en särskild rekryteringsgrupp för att stödja cheferna, till exempel rektorer, i det arbetet.
Andra möjligheter är att avlast till exempel lärare och undersköterskor genom att lämpliga personer med annan utbildning kan ta över vissa uppgifter.
– Och så är det lönen också. Vi har gjort extra lönesatsningar de senaste åren. I år var det 20 miljoner kronor. Vi ska satsa på lönerna, men under tiden kan vi visa att vi är bäst på andra saker, säger Eva Vikmång.