Det är miljö- och byggkontoret, som begärt in synpunkter på den bygglovsbegäran, som djurparken lämnat in för det omtalade bygget i Kolmårdsskogen. NT har tidigare vid flera tillfällen berättat om åkattraktionen Wildfire, som ska resa sig inne bland träden i det område som tidigare huserade en äventyrsbana, som högst 132 meter över havet och 57 meter över marken.
Verksamhetschefen på bygg- och miljökontoret, Anna Amrén, menar att detta definitivt inte är ett dussinärende.
– Det är en mycket speciell frågeställning, som vi ska besluta om och därför ville vi gå ut brett för att få in så många synpunkter som möjligt. Också själva handläggningen är komplicerad och vi vill att det ska ske enligt konstens alla regler. Hur lång tid det kommer att ta är svårt att säga, men vi hoppas att ärendet ska kunna avgöras vid nämndens sammanträde i oktober, säger Anna Amrén.
Generellt kan man säga att de många grannarna –27 olika skrivelser har kommit in– är kritiska till bygget och helst inte vill att det alls blir av. Liksom vägföreningen är man orolig för en redan besvärlig trafiksituation och dessutom oroar man sig för det buller, som berg- och dalbanans konstruktion och besökare kan åstadkomma, speciellt om öppettiderna ändras och parken har öppet längre på kvällen.
Länsstyrelsen har i det här skedet inga åsikter mot bygget men konstaterar att man så fort bygglovet beviljats kommer att ha det:
– Vi gör bedömningen att uppförandet av berg- och dalbanan väsentligt kan komma att förändra naturmiljön, vilket innebär att en anmälan om samråd ska göras, säger länsstyrelsen. Handläggaren Emma Hagsström förklarar:
– Vi kan besluta om att djurparken ska följa vissa försiktighetsmått för anläggningen. Vi kan ha synpunkter på hur man ska skydda det Natura 2000-område, som ligger alldeles i närheten eller naturreservatet vid Marmorbruket till exempel, säger hon.
Liknande tongångar hörs från kommunens ekologer:
– Hela det berörda området ligger inom Bråvikenförkastningens långsträckta och framträdande natur. Genom sin sydliga exponering och förekomst av kalk är området unikt och ytterst värdefullt som ett riksintresse för naturvård, säger man bland annat och trycker på att så mycket av naturen som det bara går måste sparas och vårdas.
Norrköpings flygplats påpekar att byggnadsverket är mer än 20 meter högt och därför måste bli föremål för en så kallad flyghindersanalys. Man måste vända sig till Luftfartsverket för att få en sådan gjord innan bygget kan dra igång. Och på basis av den vill sedan flygplatsen göra sitt yttrande om lokaliseringen går att genomföra.
Trafikverket slutligen är kritiskt till att kommunen valt att välja ett bygglovsförfarande. Man menar att man borde ha gjort en ny detaljplan för hela området i stället: – Då skulle helheten lösas, inklusive parkeringssituationen samt flödet av oskyddade trafikanter vid länsväg 903, säger man.
Annas Amrén förklarar att man inför handläggningen gjorde olika avvägningar, men att man till slut bestämde sig för en bygglovshantering.
Samtidigt fattade kommunstyrelsen i juni beslutet att göra en omfattande "utredning rörande infrastruktur och markfrågor med mera i anslutning till Kolmårdens djurpark." Handläggaren Christer Nilsson på tekniska kontoret säger att han räknar med att föreslå både kortsiktiga och långsiktiga lösningar på trafikproblemen. I början på nästa år hoppas han ha klara förslag vad som kan förbättras på kort sikt inför säsongerna 2015 och 2016 då de två stora nysatsningarna Bamses värld respektive berg- och dalbanan ska vara klara.
I den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts föreslås bland annat att trafiken på lång sikt ska kunna minskas genom att man startar båttrafik från hamnen i Norrköping till djurparken.