Ända sedan det stora kulturbråket i Norrköping förra hösten har kommunalrådet Christopher Jarnvall (SD) vid flera tillfällen poängterat hur viktigt symfoniorkesterns verksamhet är för honom och Sverigedemokraterna. I intervjuer, debattartiklar och inlägg på sociala medier har Christopher Jarnvall prisat verksamheten och SON:s betydelse. Ett par exempel:
"Symfoniorkestern och dess verksamhet är definitivt räddad och kan nu utvecklas." (NT 24-07-08)
"Om kultur skall finansieras offentligt handlar det om prioriteringar. Exempelvis bör vår symfoniorkester och våra muséer vara sådana prioriteringar..." (NT 23-10-24)
Den konsekvensanalys som Scenkonst Öst styrelse ska behandla på torsdag 5 september som NT berättat om, pekar på stora förändringar i SON:s verksamhet för att klara hyreshöjningen på 6 miljoner kronor årligen.
Du har vid mängder av tillfällen sagt hur mycket du värnar SON:s verksamhet. Här pekas på stora konsekvenser av den höjda hyran. Är du bekymrad?
– Nej, jag är inte bekymrad men säger att vi måste följa det och se vad som händer. Jag och alla andra som tycker väldigt mycket om symfoniorkestern måste ta konsekvenserna och se till att gå dit. Vi behöver köpa abonnemang och ge dem planerbara intäkter. Vi kan inte lägga allt på skattebetalarna.
– Vi kommer att följa det här och se till att det blir bra i slutänden. Jag har sett uträkningarna och det finns olika uppfattningar om vad det är som ska sparas och hur man ska göra det, säger Christopher Jarnvall.
Konsekvensanalysen pekar på att åtta musikertjänster kan behöva tas bort och att det i sin tur påverkar möjligheten negativt att öka intäkterna. Hur ser du på det?
– Det är en sådan sak man får titta på men det är ju ännu så länge ett bud så att säga. Jag kan inte uttala mig om och ska inte uttala mig exakt vad man bör göra och inte bör göra. Det får man sitta och förhandla om. Jag tror vi får ihop det i slutänden men alla behöver se över sina kostnader.
Hur ser du på tankarna om att dra ner på barn- och ungdomsverksamheten, då den kostar mycket men inte ger några intäkter?
– Det ska inte dras ner. Vi satsar på barn- och ungdom. Det har Sophia Jarl sagt också och jag har ingen annan uppfattning. Det ska prioriteras.
Tycker du att den nya hyran på 17,1 miljoner per år är rimlig?
– Den är väl rimligt satt utifrån de förutsättningar och efter de behov man har från Symfoniorkestern. Är det så att man tycker man borde ha lägre hyra får man väl se över vad det är man vill göra och vad man har för behov.
Många har reagerat på den stora skillnaden i hyra som Scenkonst Öst får och den som Elite Hotels får. Vad tycker du?
– Man har gjort en marknadsanalys och där har vi egentligen ingen synpunkt. Där får vi lita på våra tjänstemän.
Vad kommer du och Sverigedemokraterna att göra för att värna SON:s verksamhet?
– Vi kommer att följa det och se till att det blir bra för symfoniorkestern i slutänden. Exakt hur det kommer att sluta i förhandlingarna varken kan, vill eller får jag egentligen uttala mig om men jag tror att man löser det här.
Christopher Jarnvall menar att Scenkonst Öst har tid på sig att få in andra medel än skattepengar.
– Det är viktigt för orkestern och viktigt för Norrköping. Så gör man på andra håll, inte minst nere på kontinenten. Norrköpings symfoniorkester är en fantastisk orkester av hög internationell klass. Det ska inte vara omöjligt att dra in extern finansiering.
Samtidigt har Scenkonst VD Monica Fredriksson Tal sagt att det också kostar pengar att dra in extern finansiering, vilket också påpekas i konsekvensanalysen. Där slås också fast att en decimerad orkester får svårare att dra in pengar och får färre externa uppdrag.
–Jag kan förstå de aspekterna. Vi får följa det här och se till att det blir bra i slutänden. Vi från SD har samma uppfattning som vi haft hela tiden. Vi ska ha en symfoniorkester i Norrköping som är av så hög klass att den är värd att hålla under armarna, men primärt måste det här vara en angelägenhet för alla oss som tycker om att gå och lyssna på dem.
Löser det hela finansieringsproblemet?
– Därom tvista de lärde. Vissa uträkningar säger att om vi kommer tillbaka till nivån före pandemin då löser man det.
Har du någon röd linje när det gäller neddragningar i verksamheten?
– Det kan jag inte ha i det här läget. Vi ska se till att det här blir bra i slutänden. Det är mitt budskap.