Det underskott som Borgerlig samverkan tillsammans med Sverigedemokraterna räknade med vid sin första budget i juni minskar från 488 miljoner kronor till 367 miljoner kronor. Det stod klart när det politiska styret presenterade sin tilläggsbudget för 2024 på onsdagen.
Någon kursändring är dock inte aktuell trots att resultatet förbättrats med 121 miljoner kronor. De generella sparkraven på nämnderna på 1,35 procent ligger fast.
– Vi håller vår linje och går inte ifrån det vi sagt tidigare. Vi hade kunnat välja att använda de 121 miljonerna, men det finns för mycket osäkerheter kopplat till sådant som vi inte rår över. Det skulle vara väldigt oansvarigt av oss att börja använda pengar när vi fortfarande har så stort underskott sista raden, säger Sophia Jarl (M).
Det förbättrade resultatet beror bland annat på regeringens statsbidrag till kommunerna (96,5 miljoner).
– Vi var glada när statsbidragen kom, men efter den sista skatteprognosen landar vi tyvärr på plus 86 miljoner kronor. Den nya skatteprognosen åt upp ganska mycket av de statsbidrag regeringen gav oss.
Andra siffror som mildrar det tidigare befarade underskottet är ändrade volymer i skola, vård och omsorg (+66 miljoner kronor) och minskade kostnader för elavtal (+20 miljoner kronor).
– Det är trots allt viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har elva miljarder att röra oss med. Det kan vi ändå göra mycket för. Det gäller att förvalta och utveckla skattekronan, säger Sophia Jarl.
Det allmänna budskapet var ändå att det fortfarande är tuffa tider och att det gäller att fortsätta spara.
– Det här är nog tionde gången jag är med om en sådan här budgetdragning och vi har pratat om att spara och effektivisera varje år. Vår uppgift är att spara utan att det märks speciellt mycket för speciellt många. Jag tycker att vi har lyckats. Vi gör stora besparingar, men Norrköping kommer att vara sig likt, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).
Samhällsplaneringsnämnden får 117 miljoner kronor mindre att röra sig med under perioden 2024–2027. Det här innebär bland annat att byggstarten för Skarphagsleden skjuts fram till 2028.
Dessutom stryks hela projektet gällande Ljura bäck (Ringdansstråket). Enligt nya bedömningar finns det inte lika stor översvämningsrisk som tidigare befarats. Därmed lägger man ner projektet och planerar för en ny förstudie.
– Investeringar idag är kostnader imorgon. Där är vi tydligare än någonsin. Vi har dragit ner på investeringar och/eller flyttat dem på framtiden, säger Reidar Svedahl.
De dåliga ekonomiska tiderna får också effekter för byggnads- och miljöskyddsnämnden. Då byggherrarna håller i pengarna har ansökningar om bygglov minskat drastiskt.
– För att inte bli av med våra skickliga medarbetare kan de gå över till en annan del av samhällsbyggnadskontoret och jobba med detaljplaner. På så vis kan vi öka takten i detaljplanearbetet, säger kommunalrådet Tomas Tekmen (KD).
När det gäller trygghet- och säkerhetsfrågor ska kommunen "aktivt fortsätta att komplettera polisens arbete". Till sin hjälp har man fått tre miljoner kronor i ett riktat statsbidrag.
– Det här frågan är viktigare än någonsin, säger Christopher Jarnvall (SD).
Tilläggsbudgeten i sin helhet blir offentlig måndag 30 oktober och ska upp i kommunfullmäktige i november.