Tanken är att dagen ska användas till att sprida kunskap om källkritiskt tänkande. Detta första år uppmärksammades dagen med ett Facebook-event och en dag på Kulturhuset i Stockholm, med diverse programpunkter.
Nyheten om Källkritikens dag har dock inte riktigt hunnit sätta sig. På Borgsmoskolan har man missat att uppmärksamma dagen. Under vår intervju med en trio niondeklassare visar det sig dock att de har ganska bra koll på ämnet ändå.
– Jag kollar alltid var nyheten kommer ifrån. Jag brukar bläddra långt ned på sidan och kolla källan när jag läser något på nätet. Gå vidare och kolla vem det är som säger något. Gräva ganska djupt in faktiskt, säger Isak Vestgård.
Liksom klasskamraterna Thomas Nichols och Natalia Rynkowska är han hyfsat aktiv i sociala medier. De tycker att det borde vara en självklarhet att skriva sanning på nätet, men inser att det inte är alla som gör det. I deras mening har journalister ett stort ansvar i att skriva sanning. De litar dock mer på saker de hör på radion än läser på nätet, och känner större tlltro till lokala medier än riksmedia.
– NT är väldigt bra, det känns som om ni går att lita på. Vi har haft chefredaktören här på besök. Det känns inte som om det ni skriver är "otrovärdigt", säger Isak Vestgård.
Hur tänker ni kring desinformation, att vissa medvetet försöker sprida information som inte är sann?
– Jag vet de som gör det. Som youtubern Pewdiepie till exempel. Wall Street Journal skriver ganska illa om honom, på ett dåligt sätt. Men de som kollar på honom vet ju att det som tidningen skriver inte stämmer. Det handlar väl helt enkelt om att ta reda på saker själv, säger Thomas Nichols.
Natalia Rynkowska inser att även Youtubers kan fara med osanning.
– Ja, jag brukar följa en del amerikanska och polska youtubers som har sminkvideos och så, och då inser man ju att de ibland har fått betalt för att säga att en typ av smink är bättre, säger hon.
Med tanke på att ni vuxit upp med Internet, är ni bättre än dagens vuxna på att tänka källkritiskt på nätet?– Nja, jag tror att de som har levt lite längre fortfarande vet mer än vi, säger Natalia Rynkowska.
– Samtidigt går ju källkritiken mer och mer in i skolan, så jag tror att vi kommer ta igen det. Och om några år blir vi de vuxna, då vet ju vi vad källkritik är för något, säger Isak Vestgård.