De fick läpparna förstörda av injektionerna

Lovisa och Izabelle är två av många kvinnor som har hakat på trenden med fillers i läpparna. Men båda fick skador efter injektionerna. ”Egentligen är det en jättestor risk som jag inte tror att alla tänker på”, säger Izabelle.

Hon har i efterhand fått höra att hennes läppar blivit stickskadade efter behandlingen då nålen troligen injicerades för långt in i huden.

Hon har i efterhand fått höra att hennes läppar blivit stickskadade efter behandlingen då nålen troligen injicerades för långt in i huden.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-12-01 20:00

Lovisa Stavem Nabro från Norrköping skriver in sökorden i den lilla rutan på Google: ”Fillers Norrköping”. Det är inte första gången hon har gjort fillers i läpparna. Hon har gjort det flera gånger och nu är det dags igen. Det ska vara någon som kan göra ett bra jobb och ge ett bra pris. Hon klickar på en länk som skickar henne vidare till Instagram.

Hon hittar en klinik i Norrköping. Instagramkontot är fyllt av bilder på nöjda kunder som fyllt läpparna. Lovisa bokar en tid.

Men hon frågar inte om personalen har den legitimation som nu krävs. Behandlaren uppger, förklarar Lovisa för oss, inte heller sitt namn.

undefined
Ägaren till kliniken som Lovisa gick till anser inte att de gjort fel.

Men Lovisa lägger ingen större vikt vid det. Hon tror inte att det behövs. Hon har ju sett att kliniken på Instagram förklarat att de har en sjuksköterska. Och de positiva recensionerna på Instagramkontot spelar också roll. De väger tungt för henne.

Lovisa kliver in på kliniken och lägger sig i behandlingsstolen. Hon klämmer på en stressboll som hon har fått låna, men trots bedövningskräm på läpparna gör det ont när nålen trycks in i huden.

Efteråt, när ingreppet är klart och injektionen gjord, funderar Lovisa på resultatet. Hon tycker inte att läpparna ser helt jämna ut men får på kliniken höra att det kommer att rätta till sig med tiden.

Men tiden går. Några dagar senare hör Lovisa av sig till kliniken på nytt. Hon förklarar att problemet kvarstår. Läpparna är ojämna och sneda.

– Mina läppar har aldrig blivit sneda efter tidigare injektioner, säger hon.

Veckorna går och nu har det även bildats knölar och ärrvävnad i läppen. Lovisa får komma tillbaka till kliniken för en korrigering, men på plats i behandlingsstolen känner hon sig inte lyssnad på. Hon upplever det som att behandlaren slarvar med bedövningskrämen.

– Det gör ju ont. Det är en tunn, tunn, nål och hon sticker in den kanske 20 gånger och sen kör hon runt den lite också. Bedövningen hjälper bara lite.

Korrigeringen förbättrar inte formen och klumparna i läpparna behandlas inte. Till slut får Lovisa tillbaka sina pengar.

– Oavsett om hon gav tillbaka pengarna så är mina läppar förstörda nu, säger Lovisa och berättar att klumparna och den ojämna formen fortfarande är kvar.

undefined
Lovisa Stavem Nabro fick defekta läppar efter en fillersbehandling.

När vi kontaktar kliniken i oktober i år har det gått drygt ett år sedan ingreppet gör de fortfarande fillersbehandlingar. 

Ägaren säger att det är en sjuksköterska som utför behandlingarna. Det var, enligt ägaren, också samma sjuksköterska som gjorde fillers på Lovisa. Lovisa känner dock inte igen sjuksköterskan när vi visar en bild på henne. Och sjuksköterskan själv säger till oss att det inte var hon som utförde behandlingen.

Ord står mot ord i fallet med Lovisa. Ägaren menar att det var de tidigare injektionerna som gjorde att det uppstod klumpar i Lovisas läppar i samband med injektionen i juli och ägaren menar att Lovisa ska ha fått information om detta. Men Lovisa själv känner inte igen det. Ägaren menar också att Lovisa erbjudits en behandling med hyalase, för att korrigera knölarna i läpparna. Men inte heller detta kan Lovisa minnas att hon pratat om med kliniken.

Men Lovisa är långt ifrån ensam om att ha fått komplikationer efter en injektion. För ungefär två år sedan bokade Izabelle Tildemyr in en fillersbehandling på en annan klinik i Norrköping. Det var innan den nya lagen trädde i kraft. Då fick vem som helst injicera fillers och botox.

Izabelle hittade kliniken på nätet och bokade en tid samma dag.

– Jag har aldrig gjort ett ingrepp i hela mitt liv som inkluderar nålar eller något sådant.

undefined
När Izabelle Tildemyr gjorde sin första fillersbehadling gick något fel.

Izabelle lägger sig i stolen. Pulsen ökar. Hon känner ett stick från nålen.

När kvinnan på kliniken injicerar ämnet i Izabelles överläpp ger hon henne en blick som Izabelle tolkar som att något är fel.

– Jag blir rädd och känner efter bara någon minut att mina läppar stramar åt som ett korvskinn. Jag känner verkligen att någonting är fel. Det känns som att huden på överläppen ska spricka, säger hon och fortsätter:

– Det gör så fruktansvärt ont.

undefined
Under behandlingen svullnade hennes läppar snabbt upp och hon avbröt behanlingen innan den var klar.

Izabelle är rädd och kvinnan med sprutan i handen ser nervös ut. Hon frågar om hon ska lägga resten av sprutan i underläppen. Men Izabelle vill inte mer.

– Jag reser mig upp och känner att jag snart kommer att börja gråta.

Skärrad sliter Izabelle med sig jackan och lämnar kliniken. Hon funderar på om hon behöver åka till akuten, men väljer att vänta. 

– När jag kommer hem är jag knallblå runt hela min mun.

Dagen efter är läpparna fortfarande väldigt blå och Izabelle tycker att det ser ut som att hon har fått ett hårt slag över munnen. Det tar över en vecka innan blånaden lägger sig.

Efter några månader gick Izabelle till en salong med legitimerad personal.

– Jag ville göra i ordning läpparna så att de såg någorlunda okej ut.

På den nya kliniken berättade personalen att hennes läppar är defekta.

– Jag fick höra att mina läppar är stickskadade och helt enkelt förstörda, för att den första kvinnan förmodligen hade kört in nålen alldeles för långt in i läpparna.

undefined
Hon har i efterhand fått höra att hennes läppar blivit stickskadade efter behandlingen då nålen troligen injicerades för långt in i huden.

Kliniken Izabelle gick till för att göra sin första injektion gör inte fillers och botox i dag.

Izabelle önskar i efterhand att hon hade ställt fler frågor innan hon gjorde behandlingen.

– Egentligen är det en jättestor risk som jag inte tror att alla tänker på. Jag tänkte bara att alla andra gör fillers – och varför skulle då inte jag kunna göra det?

Lovisa har gjort fillersbehandlingar flera gånger men den här gången blev hon missnöjd med resultatet.
Lovisa har gjort fillersbehandlingar flera gånger men den här gången blev hon missnöjd med resultatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!