Islandshäst avlivades på flygplatsen

På fredagen tvingades en veterinär avliva en islandshäst som precis hade anlänt till Norrköpings flygplats med flyg från Island.

Importhästar. Veterinär tvingades avliva en häst efter flygtransporten från island. Den här bilden togs vid en tidigare avlastning på Norrköpings flygplats. Arkivbild, foto Håkan Sjöström

Importhästar. Veterinär tvingades avliva en häst efter flygtransporten från island. Den här bilden togs vid en tidigare avlastning på Norrköpings flygplats. Arkivbild, foto Håkan Sjöström

Foto: Sjöström Håkan

Norrköping2016-02-22 15:00

Det var 76 hästar med ombord från Island när Icelandair landade i Norrköping på fredagen. Vid avlastningen upptäckte man att en av hästarna var skadad.

– En islandshäst hade fastnat med bakbenet i flygplanets fasta inredning under resan och den var så svårt skadad att jag tvingades ta beslutet att avliva den på plats, berättar veterinär David Köster. Det är naturligtvis tråkigt och vi har hittills varit förskonade från den typen av händelser. Det här är en mycket ovanlig olycka.

Norrköpings flygplats är en av de godkända gränsskyddsstationer där importerade islandshästar får tas emot i Sverige och det kommer regelbundet plan med Icelandair till hästägare som valt att importera sin häst från Island.

Under resan från Island förvaras en del hästar i något som liknar en container där de delar fack med ett par andra hästar. Andra hästar kan förvaras i större boxar där flera hästar gemensamt går löst.

– Den häst som var skadad hade stått i en större box under resan, säger David Köster. Hur den har kunnat skada sig så illa är svårt att exakt svara på.

Tre veterinärer turas om att ta emot islandsflygen med hästar till Norrköping och enigt veterinär David Köster har det aldrig tidigare hänt att man tvingats avliva en häst efter transporten mellan Island och Sverige. Importen startade 1999.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om