Intensiven på ViN drar ner

Intensivvården på Vrinnevisjukhuset ska spara 5-12 miljoner kronor. Ändå räknar man med att klara både en återställd nattakut och en ökning av den planerade kirurgin.

Norrköping2004-10-22 04:00
De planerade neddragningarna på intensivvården på Vrinnevisjukhuset ligger fast, trots beskedet från landstingsledningen att akutmottagningen från trettonhelgen återigen ska ha öppet dygnet runt för såväl akut kirurgi som akut ortopedi.
- Det kommer att bli en markant neddragning av intensivvårdskapaciteten på Vrinnevisjukhuset. Så mycket kan jag säga, exakt var vi hamnar vet jag inte ännu, säger Claes Lennmarken, chef för anestesi- och operationscentrum.
Som NT tidigare berättat har man utgått från olika räkneexempel. Det handlar om en besparing på mellan 5 och 12 miljoner kronor. När det gäller antalet tjänster handlar det om mellan 12 och upp till 30 tjänster. Dagens sju intensivvårdsplatser kan bli fyra.

Sämre kvalitet
Sparalternativet 12 miljoner kronor har redan tidigare förkastats som orealistiskt av Ola Lindberget, chef för anestesi- och intensivvårdskliniken på ViN.
- Det skulle innebära att vi inte kan upprätthålla varken kvalitet eller patientsäkerhet. Det skulle också innebära stora konsekvenser för hela sjukhuset, sa Ola Lindberget till NT för en dryg månad sedan.
Det var innan de nya direktiven som landstingsledningen presenterade i onsdags. En återställning av akuttmottagningen till i princip samma kapacitet dygnet runt som innan 1 mars och att en större andel av den planerade kirurgin förs över från US till ViN.
- Jag kan inte se något direkt samband mellan intensiven och att akuten ska bli som tidigare. Flödet från akuten till intensiven är som det är ändå. Det stora flödet handlar om medicinpatienter, säger Claes Lennmarken.
Inte heller utökad kirurgi ser han som något större problem.
- Den planerade kirurgi som är tänkt att vara på ViN är inte tänkt att vara av den karaktären som kräver intensivvård.
- Sedan kan det alltid uppstå incidenter som kräver intensivvård men vi kommer att ha kvar så mycket att vi fixar det ändå, säger Claes Lennmarken.

Detaljer senare
Tidigast 1 november kommer Claes Lennmarken att kunna ge en mer detaljerad bild av hur den framtida intensivvårdskapaciteten på Vrinnevisjukhuset kommer att se ut.
- I dagsläget vet inte jag hur de andra centrumcheferna ska arrangera det här. Jag ska få ett underlag från de beställande centrumen nästa vecka.
- Beroende på vilka indikationer vi får när det gäller att beställa våra tjänster får vi välja besparingar på skalan 5-12 miljoner kronor, säger Claes Lennmarken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om