Insatser ska minska svensk tvångsvård

Unga tjejer med självskadebeteende vårdas tillsammans med grovt kriminella. - Det är ju ingen som tycker det här är bra, säger Ing-Marie Wiselgren, psykitarihandläggare på Sveriges kommuner och landsting.

Norrköping2011-06-30 00:00

Tidigare i veckan berättade NT om Annika Drugge, 25 år, som ifrågasätter varför hon ska vårdas på samma klinik som grova brottslingar som dömts till vård.

- Tyvärr är det tredje sommaren som det här uppmärksammas. Och det pågår en massa förbättringsarbete inom psykiatrin, men det är frustrerande att det tar sådan tid, säger Ing-Marie Wiselgren.

Vården varierar
Hon är i grunden psykiatriker och leder det nationella projektarbetet Bättre vård - mindre tvång som ska förbättra psykiatrivården och göra den mer enhetlig. I dag varierar den kraftigt över landet. Målet är att minska tvångsvården.

- Miljön i slutenvården kan förstärka det destruktiva beteendet. Kan man komma in i ett tidigare skede och använda andra metoder så att det inte uppstår en fara för den här människans liv så kan vården bli mycket bättre.

- Drömmen är att få fler kunniga team som kan jobba i öppenvården och att expertisen kommer hem till patienten.

Men det är brist på kompetent personal som doktorer och psykologer som måste ingå i sådana team.

Färre tar emot
Personer som skär sig själva för att dämpa ångest är egentligen inget nytt fenomen. Ing-Marie Wiselgren såg det redan på 80-talet när hon började jobba i psykiatrin. Däremot ökar det. Samtidigt tar allt färre psykiatrienheter emot de här tjejerna.

- Och då blir det svårare att få hjälp när man verkligen behöver det. Vi tycker inte att det ska vara så här, vi har höga ambitioner och tror att vi har mer kunskap i dag om hur vi kan jobba bättre.

Har platser
I Annika Drugges fall är förklaringen att hon hamnat på rättspsyk då hon behöver en säkrare dygnet-runt-vård. Och då återstår ofta bara de rättspsykiatriska klinikerna

- Men det är inte säkerhetsklasserna i sig som gjort att allt fler unga tjejer hamnar på de här avdelningarna. Det handlar snarare om att rättspsykiatrin är den vårdinstans som sålt flest platser och som dessutom har en stor säkerhet och bra bemanning, säger Ing-Marie Wiselgren.

Mer effektiv
Psykiatrin har mycket att lära av exempelvis hjärtmedicinvården där man samarbetar mellan länen och samlar ihop kompetensen.

- Psykiatriska sjukdomar är allvarliga och ödelägger unga människors liv, därför behöver vården bli mer effektiv och ta till vara den stora kunskap som finns. Då kan vården bli bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om