"Ingen slump att företaget ligger i Norrköping"

Dapresy finns på världsmarknaden och kunderna är några av världens största företag. Trots det är Norrköpingsföretaget något av en doldis inom den del av it-branschen där stora mängder data förpackas och visualiseras.

Expansivt. Vd Torbjörn Andersson t v och styrelseordförande Per Nordling har startat en kraftig expansionsfas i Dapresy.

Expansivt. Vd Torbjörn Andersson t v och styrelseordförande Per Nordling har startat en kraftig expansionsfas i Dapresy.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Norrköping2014-09-09 10:01

– Vi är ett lönsamt it-företag i Norrköping som arbetar internationellt och vi planerar för en årlig tillväxt på 30 procent de kommande åren, säger Torbjörn Andersson, Vd Dapresy. Vi är experter på visualisering och det är ingen slump att vårt företag ligger i Norrköping.

Torbjörn Andersson arbetade tillsammans med Peter Bernström i dåvarande Hermelin research när en kund helt frankt förklarade för dem att de behövde bli bättre på att paketera de data som samlas in. Stora mängder data skulle visualiseras och företaget behövde ett tydligare fokus för att utvecklas vidare.

– Vi fick fundera på vilken som var rätt profil för våra medarbetare och såg att vi kunde rekrytera från medieteknikutbildningen på Campus Norrköping, säger Torbjörn Andersson. Medieteknikingenjörerna lade grunden för Dapresys expansion och idag skräddarsyr vi lösningar till kunder över hela världen.

Den nya produkten, Dapresy Pro, smälter samman det bästa ur tidigare metoder och idag kan man exempelvis åskådliggöra kundflödet på alla de 360 flygplatser i världen som trafikeras av KLM/Air France. Ett prestigeuppdrag som Dapresy knep framför ögonen på en konkurrent med miljardomsättning.

– Kunden har hittills mest varit marknadsundersökningsföretag men nu riktar vi oss allt mer direkt till företagen, säger Per Nordling, styrelseordförande Dapresy. Vi har ett starkt varumärke och det märker vi även genom att de som tar examen på Campus gärna söker sig till oss.

Sverige ligger långt framme inom visualisering och det kluster av företag och kunskap inom branschen som finns i Norrköping ger Dapresy och dess kunder en styrka man vill använda klokt.

– Vi har jobbat målmedvetet och tagit oss till en plattform där vi verkligen kan planera för en fortsatt stark expansion, säger Torbjörn Andersson. Förra året öppnade vi kontor i Boston och i höst öppnar vi kontor i både Tyskland, England och Australien och vi planerar att anställa ungefär tre personer varje år den närmaste femårsperioden.

Dapresy har vuxit ur kontor efter kontor i centrala Norrköping och flyttar därför till rymligare lokaler i ProNova under hösten. Där finns mer plats för nya medarbetare och en allt större mängd kunder som flyger in för att besöka kontoret.

Dapresy

Dapresy knoppades 2003 av från Norrköpingsföretaget Hermelin Research.

2010 lanserades Dapresy Pro som nu säljs till världsmarknaden och kunder som bland annat Coca Cola, Google och Mercedes.

Dapresy har 30 anställda varav 16 finns i Norrköping.

Under 2013 omsatte företaget 25 miljoner kronor och årets omsättning förväntas bli cirka 32 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!