Ingen bygglovansökan har lämnats in

Samhällsbyggnadsbolaget har inte lämnat in någon ansökan om bygglov för gamla tingshuset, trots att det krävs när byggnaden ska byggas om till en grundskola.

Många frågetecken. Jensen Education gick ut och berättade att de ska starta en grundskola i gamla tingshuset, sedan kom det fram att tingsrätten inte informerats.

Många frågetecken. Jensen Education gick ut och berättade att de ska starta en grundskola i gamla tingshuset, sedan kom det fram att tingsrätten inte informerats.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2018-03-23 21:00

– Fastighetsägarna är medvetna om att det krävs bygglov för vi har haft en dialog med dem, säger Marita Eriksson, bygglovchef vid Norrköpings kommun.

Hon berättar att bygg- och miljökontoret och nämnden ska ta ställning om det finns tillräcklig friyta för utevistelse och lek när en prövning om bygglov görs. Hur stor yta som behövs beror på elevernas ålder.

– Vi vet ingenting om deras planer eftersom vi inte fått någon ansökan, säger Marita Eriksson.

Hur lång tid en ansökan tar att behandla är också oklart, eftersom det beror på hur bra de handlingar som lämnas in är och hur omfattande förändringar som ska göras i byggnaden.

Karl-Erik Larsson, chef för Samhällsfastigheter på Samhällsbyggnadsbolaget, skriver i ett mejl till redaktionen att "Självklart krävs bygglov för denna typen av förändringar av fastigheten/byggnaden. Mot bakgrund av att projektet är i sitt inledningsskede kommer vi att ansöka om bygglov när det står klart vilka åtgärder som behöver vidtas. Detta kan tidigast göras efter dialog med berörda befintliga och blivande hyresgäster".

Han svarar också att fastighetsbolaget "inte kan bedriva sin verksamhet genom media och kommer därför framgent föra diskussionerna i detta projekt med berörda parter".

Tingsrätten, Kriminalvården och polisen har ifrågasatt planerna. Tingsrätten och Domstolverket reagerade på att de som hyresgäst inte informerats om planerna på en skola vägg i vägg med rätten, vars verksamhet ställer stora krav på såväl säkerhet som integritet för häktade och målsägare.

Polisen pekade å sin sida på att deras arbete kan försvåras vid rättegångar, där rättens ordförande har beslutat om extra säkerhetsåtgärder och begärt biträde av polisen.

– Om det ligger en skola intill tingsrätten innebär det ytterligare komplexitet för oss som alltid tänker på tredje man när vi bevakar en rättegång, sade Michael

Lindquist. operativ koordinator vid Norrköpingspolisen.

Kriminalvården såg också med oro på en etablering av en skola i tingshuset, eftersom det finns en risk att man stöter på barn vid de omkring 200 bevakade transporter till tingsrätten som de genomför varje år. Dessutom hyste de en oro för ordningsstörningar och att klienter skulle filmas och läggas ut på nätet av elever på skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!