Stambyte. Ett nödvändigt ont. Ett begrepp som signalerar krångel, nedmonterade kök och badrum och lång tid utan tillgång till den egna bostaden. Relining klingar betydligt bättre och är dessutom avsevärt enklare. En nyare lösning på ett gammalt bekymmer.
– Smidigt, summerar Janne Gustavsson och lastar upp den åtta meter långa strumpan på axeln och går över gårdsplanen.
Bostadsrättsföreningen Kaffebacken i Ektorp är nästan i mål med det omfattande projektet där ett tiotal fastigheter fått sina samlingsledningar renoverade. Den gamla metoden hade krävt att källargolven bilats upp för att få de nya gjutjärnsledningarna på plats. Nu kan Janne Gustavsson "skjuta" in en tre millimeter tjock strumpa i de befintliga rören från 1960-talet och därmed bygga ett nytt, inre foder som är lika hållbart som ett nytt plaströr.
– Vi gör det som en förebyggande åtgärd. Innan de gamla rören rostar sönder helt. Vissa bostadsrättsföreningar är förutseende på så sätt, säger Janne Gustavsson, gruppledare inom Norrköpingsföretaget Wilssons Åkeri och Relining.
Han konstaterar att förberedelserna innebär den största och mest tidskrävande insatsen. De gamla rören har granskats av en rörlig kamera, rensats fria från skräp, rost och avloppsrester och spolats rent. Nu är rören släta och fina på insidan, redo för filtstrumpan. Den har i sin tur behandlats med epoxy. Härdar på plats och automatiskt limmas längs ledningsväggarna.
– Det går snabbt. Tre timmar som bäst. Allt beror på temperaturen. Ibland kan det bli stressigt. När man har 50 meter strumpa som ligger ute i 30 graders värme och har börjat härda. Då vill man snabbt få in den i röret, säger Janne Gustavsson.
Så utsatt är knappast läget när Janne Gustavsson nu korsar gården och försvinner in i en port. Går ner i källaren, öppnar en låst dörr och når det öppna avloppet där den gamla, medfarna ledningen försvinner in under betonggolvet. Han matar in strumpan i den befintliga ledningen med hjälp av tryckluft. Efter ett par minuter har ledningen slukat hela strumpan. En ny ledning är på plats och om ett dygn ska "röret i röret" hålla lika bra som originalet gjorde när det var nytt.
– Metoden med relining är allt populärare vid renoveringar. Boomen kom här i Sverige i början av 2000-talet. Varför är lätt att förstå. Den är snabb, enkel och kostnadseffektiv. De boende märker knappt någonting. Vi måste bara stänga av vattnet under tiden vi jobbar. I gengäld har vi ställt en vagn för dusch och wc på gården. Gamla tiders stambyten innebar att både kök och badrum fick rivas och de boende fick flytta ut för lång tid, konstaterar Wilssons vd Johan Jonsson.
– Just i den här insatsen ger vi oss inte på stammarna upp i de enskilda lägenheterna. Bara den gemensamma samlingsledningen. Det räcker.
Den nya metoden har samtidigt inneburit att ett långlivat företag som Wilssons kunnat bredda sin verksamhet. När Sven-Olof Wilsson grundande familjeföretaget S-O Wilssons Åkeri AB 1957 började han med att leverera mjölkkannor direkt från lantbrukarna till socknar runt om Norrköping. På somrarna körde han is från Ensjön till hushåll och restauranger. 1972 köpte Sven-Olof Wilsson sin första slambil och byggde sedan ut vagnparken med både spolbilar och bilar avsedda för tv-inspektion av rörledningar.
År 2003 började Wilssons med relining och tog steget in i framtiden.
Mjölkkrukor då, filtstrumpor nu.