Sverige hade den största hyreshöjningen på 30 år under 2024, enligt siffror från SCB. Då höjdes hyrorna i landets hyresrätter med i snitt fem procent. Hyresbostäders siffra i Norrköping landade då på 5,3 procent.
Inför årets förhandlingar förväntades hyrorna för 2025 höjas i högre takt.
Hyresbostäder hade hoppats på en höjning med 9,8 procent.
Men nu står det klart att Norrköpings största hyresvärd höjer hyran med i genomsnitt 4,75 procent.
– I en förhandling är det ett givande och tagande. Jag är lagom missnöjd med nivån. Men nu vet vi vad vi har för budget att hantera det kommande året. Nu får vi se vad vi behöver ändra på och vilka projekt som vi måste stoppa, säger Lars Löfgren.
Vad för projekt handlar det om?
– Underhåll och renoveringar som alltid behöver göras. Hyrorna är de enda intäkterna vi har för sånt.
Inflation, höga räntor och stigande priser på till exempel el, vatten, sophämtning, materialkostnader och löner är några av faktorerna till att Hyresbostäder ville höja med 9,8 procent.
Vad säger du till de som tycker att hyra är för hög?
– Jag har respekt för att man aldrig vill ha en höjning. Det vill man inte ha på mjölken, hyran eller vad det kan vara. Men man är en del av ett system och ett sammanhang som påverkar allt i vårt liv.
Har ni gjort allt för att pressa ner era priser?
– Ja, det skulle jag säga. Vi har gjort allt i den mån vi kan påverka. Men vi får prishöjningar som ett brev på posten som alla andra. Allt är inte i våra egna händer.
NT tog en promenad bland husen som Hyresbostäder hyr ut i centrala Norrköping. Alla vi pratar med tycker att hyran är hög som den är. Att den nu ska höjas ytterligare reagerar folk på.
– Alla varor blir ju dyrare på grund av inflationen så höjningen är logisk. Men tyvärr höjs inte lönerna i samma takt, säger Nora Mashadani som är på väg hem efter en promenad med sonen Alexander.
Var går smärtgränsen?
– För min del är det värt att bo kvar men jag tycker att gränsen går här. Jag har nyligen blivit mammaledig och det sänker min inkomst.
Medzad Mulazimovic hade nyligen läst mejlet från Hyresbostäder. Han hade koll på siffran 4,75.
– När man som jag är pensionär är varje procent viktig. Det här är för mycket. Mellan två och tre procent hade varit bättre.
Har du råd att bo kvar?
– Min sambo jobbar fortfarande så vi klarar oss. Men när även hon går i pension blir det svårare, säger han.
Anastasia Nakova är ute och går med hunden Darko. Hon ger beröm åt Hyresbostäder.
–Jag tycker att de är bra. De renoverade hela lägenheten innan jag flyttade in. Jag fick nya köksluckor, nya golv och alla väggar målade.
Hon säger att hon betalar 8 800 konor för en trea. Nu blir den hyran högre.
– Om de kommer att höja ännu mer kommer det till slut inte att vara värt att bo i lägenhet. Då är det bättre att köpa ett hus och veta att det är ditt.
Klarar du av höjningen?
– Ja, än så länge. Men det blir kris om de höjer för mycket, säger hon.
Beneen säger att han har betalat nästan 7000 för en etta på 27 kvadratmeter inne i centrala Norrköping. När vi träffar honom håller han på att flytta ut. Han ska bli sambo med sin tjej och behöver en större lägenhet.
Trean i Hageby, som också hyrs ut av Hyresbostäder, kommer bli billigare. Om hyreshöjningen på 4,75 säger han så här:
– Det är jättemycket. Det blir dyrt. Jag hade hellre gjort annat för de pengarna.
Hassan släpper in NT i värmen inne i tvättstugan. Han bor i en trea på 79 kvadrat. Lägenheten är nyrenoverad – men då kostar det också mer att bo i den.
Han lyfter också fram att garageplatsen har blivit 200 kronor dyrare, från 600 till 800 kronor.
– Jag betalar nästan 14 000 till Hyresbostäder varje månad. Det är jättemycket. Lönen stiger inte lika mycket som hyrorna gör.
Vad hade hänt om de hade höjt med nästan tio procent?
– Det hade jag inte orkat betala. Då hade man varit tvungen att leta efter annat. Allting är bra hos Hyresbostäder, förutom att de bara höjer och höjer priset. De måste tänka mer på oss hyresgäster. Vi har så mycket annat att betala också, säger Hassan.
NT har tidigare skrivit om att många lägenheter gapar tomma i Norrköping just nu. Av Hyresbostäders 9 800 är runt 70 just nu tomma.
Lars Löfgren tror inte att höjningen gör det svårare att hyra ut lägenheter framöver.
– Det är inte bara vi som höjer. Alla gör det. 4,75 procent är betydligt lägre än vad andra fastighetsägare runt om i landet yrkar på.