Huset där studenter inte vill bo kan rivas

– Vi vill helst riva Bollen. Studenterna vill inte bo där. Tidigast 2015 skulle det vara aktuellt att göra något annat med tomten, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Norrköping2013-08-21 06:30

Det är inte helt lätt att hitta studentboenden i Norrköping. Det visar Sveriges förenade studentkårers (SFS) bostadsrapport för 2013. Norrköping tillhör den stora grupp av städer som kan erbjuda boende under höstterminen. Men inte inom en månad som bostadsgarantin i Norrköping lovar.

– Vi kan erbjuda studentboenden i dag. Men det är på gränsen. Ibland får vi erbjuda delade lägenheter i Marielund för att lösa det. Men vi klarar det, säger Lars Löfgren.

”Inte på en gång”

Trots det relativt utsatta läget vad gäller studentbostäder för Norrköping vill Hyresbostäder riva Bollen vid Nya Parken.

– Det här är inget som kan ske på en gång. Men vi vill bygga nya studentbostäder i kvarte-ret Dalkarlen och kvarteretKlockan (Kvarngatan ochNygatan) och när det är löst så kan det bli aktuellt att riva Bollen och bygga nytt. Det skulle kunna bli runt 2015, säger Lars Löfgren.

– För oss är det viktigt att klara bostadsgarantin. Då måste alla andra bitar falla på plats. Min bedömning är att det sker ungefär 2015, säger Mattias Ottosson, styrelseordförande i Hyresbostäder.

Enligt Lars Löfgren överger studenterna redan i dag Bollen. Man upplever boendet som omodernt och många gillar inte heller korridorboendet. Det finns redan i dag ett stort renoveringsbehov av fastigheten. Enligt ett protokoll från Hyresbostäder är behovet av underhåll så stort att det inte anses lönsamt.

Romantisk bild förlegad

– Studenterna söker andra boenden. Den där romantiska bilden av korridorboende är det allt färre som har. Studenter är beredda att betala lite mer för ett modernare boende. Det ser vi och det måste vi anpassa oss efter, säger Lars Löfgren.

Det är inte klart vad en nybyggnation på Bollen skulle kunna bli för slags boende. Men nya studentboenden är ett spår, säger Mattias Ottosson.

– Det finns ju en bostadsgaranti för studerande och vi får se hur läget ser ut. Men vi har också diskuterat om vi skulle kunna bygga billiga bostäder som unga skulle kunna flytta in i. Det finns en brist på sådana boenden i Norrköping. Unga tvingas att bo hemma för att det inte finns vettiga boenden till vettiga priser, säger han.

SFS Bostadsrapport 2013 Bollen

Enbart fyra av 32 studentstäder klarar att erbjuda bostad inom 30 dagar.

På nio orter kan inte studenterna räkna med att få permanent boende under terminen. Däribland Linköping.

På 19 orter erbjuds ett studentboende någon gång under höstterminen.

Norrköping finns i den här gruppen med orter som inte uppfyller SFS kriterier för bostadsgaranti. Man gör det för att man bara garanterar bostad till den som flyttar in till kommunen.

Enligt SFS ska det inte spela någon roll om studenten är folkbokförd i kommunen sedan tidigare eller inte.

Källa: Sveriges förenadestudentkårer

Fastigheten kallas för Bollen, men heter egentligen Domaren 1. Byggdes 1960. Består av 149 lägenheter.

Majoriteten är så kallade korridorsrum med gemensamma ytor i form av kök, uppehållsrum och i vissa fall även WC/duschrum. Det är ofta små rum, mellan 14 och 20 kvm.

Just nu finns det fyra lediga rum i Bollen och de är på 14 kvm.

Källa: Hyresbostäder

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om