"Hur många fiskar finns det i havet?". Frågas det i titeln på Sigrid Nikkas omtyckta barnbok. Norrköpings kommun nöjer sig med att undersöka hur många fiskar det finns i Lekbäcken i Strömparken. I sommar kommer den nya fiskräknaren på plats. Nu också med en bättre placering som ger en tydligare och mer korrekt bild över lekbeståndet av havsöring och andra arter som vandrar upp i Lekbäcken.
– Det ska bli mycket intressant att få se resultatet så småningom. Med blotta ögat har man kunnat se uppåt ett 40-tal fiskar på en och samma gång i Lekbäcken. Men nu får vi exakta besked, säger limnolog Simon Karlsson på kommunens park och natur.
Strömparken stod färdig 2013 och året därpå installerades den första fiskräknaren i Lekbäcken. Dock var den av enklare modell och dess placering var heller inte optimal. Bland annat var vattennivån för grund på platsen för att räknandet skulle vara helt tillförlitligt. 2016 plockades den bort och samma år fick kommunen bidrag från länsstyrelsen för att köpa in en ny och bättre variant. Nu är man redo att sätta ut den på en plats där fisken, framför allt havsöring, passerar på sin väg in i Lekbäcken för leka.
– Vi sätter den här, säger Simon Karlsson och visar på platsen där Lekbäckens vatten strömmar ut i Strömmen.
– Här är tillräckligt djupt och gott om plats. Visst, en del av fisken kommer säkert att missa öppningen in. Men den fisk som håller sig på den här sidan av Strömmen kommer att känna av flödet från Lekbäcken och förhoppningsvis söka sig in den här vägen. Det blir en bättre lösning än den tidigare. Den räknaren registrerade kanske bara tre–fyra fiskar i taget trots att man själv kunde se att det fanns betydligt flera inne i bäcken.
Strömparken har också vid flertal tillfällen svämmats över då vattnet frusit på räknaren och betongkonstruktionerna. Isen har fått knackas bort manuellt. Det problemet hoppas man kunna lösa med den nya placeringen av räknaren men också någon form av värmeinstallation.
Varför vill man då ha koll på hur mycket fisk som tar sig in i Lekbäcken?
– Vi vet inte hur mycket fisk som kommer in i Lekbäcken för att leka. Bättre kunskap om det skulle kunna motivera framtida åtgärder för att underlätta fiskens möjligheter att leka längre upp i Strömmen. I Industrilandskapet och uppe vid Åbackarna finns fina områden för lek och uppväxt, säger Simon Karlsson.