Hotet: Skulle kasta ut flickvännen från fjärde våningen

25-åringen slog sin flickvän, tog strypgrepp och spottade henne i ansiktet. Kvinnans mobilinspelningar visar också hur han hotade att knivhugga henne i ansiktet – och kasta ut henne från fjärde våningen. Nu döms mannen till fängelse.

Tingsrätten dömer mannen till fängelse i ett år och fyra månader.

Tingsrätten dömer mannen till fängelse i ett år och fyra månader.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2023-04-29 19:00

De två hade blivit ett par i september förra året och bara någon månad senare skedde den första misshandeln. 25-åringen slog då kvinnan med knytnävsslag i ansiktet, så att hon fick käksskador och följande problem med att äta. Vid samma tillfälle stampade han också sönder hennes mobiltelefon, slog sönder hennes tv och skar sönder hennes jacka med en kniv.

Sedan fortsatte angreppen i nio veckor, till dess att mannen greps i början av februari. Alla brotten skedde i kvinnans bostad i Norrköping, där mannen regelbundet övernattade.

Totalt handlar det om fyra fall av misshandel, tre fall av olaga hot, tre ofredanden och ett fall av skadegörelse. Åklagaren menar att brottsligheten har varit systematisk och har därför lagt ihop dessa punkter under en gemensam rubricering – grov fridskränkning – vilket också kan ge ett hårdare straff.

Misshandelsfallen bestod av slag i ansiktet och på kroppen samt strypgrepp. Dessutom har mannen flera gånger spottat kvinnan i ansiktet. Hon berättade under rättegången, som hölls nyligen i Norrköpings tingsrätt, att hon under den här perioden har fruktat för sitt liv.

Kvinnan har vid två tillfällen lyckats spela in mannens hot med sin telefon och i inspelningarna hörs han säga att han ska knivhugga henne i ansiktet och kasta ut henne från balkongen på fjärde våningen.

Den 25-årige mannen hävdar att kvinnan har hittat på allting för att få skadestånd, men medger att han har förstört hennes telefon och en gång spottat på henne.

Tingsrätten konstaterar dock att kvinnans historia stöds av övriga vittnen, samt bilder på skadorna, läkarintyg och ljudinspelningarna. 25-åringen döms därför för grov fridskränkning.

Mannen fälls samtidigt också för att ha knivhotat två flickor i 15-årsåldern på en snabbmatsrestaurang i Norrköping samt hotat att döda en butikskontrollant på en matbutik i Norrköping, som hade gripit honom för stölder. 25-åringen har nekat till båda hoten, men erkänt knivinnehav.

Tingsrätten dömer honom nu till fängelse i ett år och fyra månader och han ska även betala 118 000 kronor i skadestånd till de fyra offren.

25-åringen har sedan tidigare 19 avsnitt i belastningsregistret, bland för att ha rånat en 16-årig pojke på en spårvagn, vilket ledde till att han då dömdes till ett år och fem månader i fängelse.

Kvinnan lyckades spela in pojkvännens hot med sin mobiltelefon. Nu döms han till fängelse för grov fridskränkning.
Kvinnan lyckades spela in pojkvännens hot med sin mobiltelefon. Nu döms han till fängelse för grov fridskränkning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!