Hotelljätten tar över driften av Louis De Geer

I den, än så länge, kommunala champagnebaren i Louis De Geer-hallen presenterades affären. Driftbolaget Louis De Geer Konsert & Kongress säljs till Elite Hotels of Sweden AB. "Jag är väldigt nöjd och känner en stor stolthet att det många sagt är helt omöjligt har vi nu genomfört", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M)

Efter lång förhandlingar och diskussioner är det klart. Elite Hotels tar över driften av Louis De Geer. På fredagen presenterades affären.
Anders Karlsson, kongressansvarig och Fredrik Thorsvret, regionschef på Elite Hotels och kommundirektör Anna Selander, före detta finansdirektören Göran Lindgren och kommunstsyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Efter lång förhandlingar och diskussioner är det klart. Elite Hotels tar över driften av Louis De Geer. På fredagen presenterades affären. Anders Karlsson, kongressansvarig och Fredrik Thorsvret, regionschef på Elite Hotels och kommundirektör Anna Selander, före detta finansdirektören Göran Lindgren och kommunstsyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2024-07-05 16:22

Den första pusselbiten kunde NT presentera redan i tisdags, då samarbetsavtalet med Scenkonst Öst, där symfoniorkesterns ingår, och Louis De Geer Konsert & Kongress presenterades. Där slås fast hur de ska samarbete med lokalerna i De Geer-hallen, Flygeln och Värmekyrkan som nu ingår i affären med Elite Hotels.

Nu kom beskedet att det blir Elite Hotels som köper det kommunala driftsbolaget för ett slutpris som landar på cirka 18 miljoner kronor vid tillträdet 2 januari 2025.

– Louis De Geer har drivit en verksamhet som inte kan klassas som kommunal kärnverksamhet. Det är en verksamhet som vi i den politiska majoriteten under lång tid sagt bedrivs bäst av marknaden. Det har legat som en våt filt över Louis De Geers möjligheter att utveckla sin verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M)

undefined
Nöjd duo. Kommundirektör Anna Selander och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) ser stora utvecklingsmöjligheter. " Vi gör det här för att det ska bli en bra affär för Norrköpings invånare", säger Sophia Jarl.

När planerna på en försäljning först presenterades väckte det ramaskri bland många Norrköpingsbor. Då fanns även en försäljning av själva fastigheterna med i planerna. Så blir det nu inte utan det handlar enbart om driftbolaget Louis De Geer Konsert & Kongress.

– Fastigheten var från början en del av diskussionen och hur vi skulle ställa oss till det. Den delen har varit beroende för hur affären skulle se ut och eftersom inte Elite Hotels haft det kravet har det vägt in väldigt mycket.

– Ibland behöver man lyfta på locket i vissa frågor. Det var ju väldigt tydligt från ett antal medborgare att det var viktigt att fastigheterna skulle vara kvar i kommunal regi och det kan vara bra att man ändå har en diskussionen, säger Sophia Jarl.

Att affären nu blir av ser hon som en seger.

– Vi gör det här för att det ska bli en bra affär för Norrköpings invånare. Vi har fått med Scenkonst Öst i det nya samverkansavtalet och vi har hittat en aktör som ser Symfoniorkestern som en tillgång och anläggningen som en tillgång.

– Jag tror vi kommer att öka utbudet för upplevelser markant i Norrköping utifrån att Elite Hotels har en stor säljorganisation runt om i landet och större möjligheter till marknadsföring. De har två liknande anläggningar i landet och när det gäller större event eller konserter av till exempel internationella artister är det lättare att få dem till en tredje, säger Sophia Jarl

undefined
Det kommunala driftsbolaget Louis De Geer Konsert & Kongress säljs till Elite Hotels för 18 miljoner kronor.

Elite Hotels driver sedan tidigare de stora kongress och konsertanläggningarna Conventum i Örebro och Västerås Kongress. Företrädarna lovar en rivstart i Norrköping.

– Det här är ett jätteviktigt steg för oss när det gäller att utveckla vårt kongressben i koncernen och ett jätteviktigt steg för Norrköping. Jag är övertygad om att vi kommer att öka utbudet av stora möten och den tillresande volymen kommer att öka. Konsertutbudet kommer att öka och mässor och andra evenemang som vi har i vår portfölj kommer hit och har inte varit här förut. Både för tillresande och boende kommer det att vara betydelsefullt, säger Fredrik Thorsvret, regionchef för Elite Hotels i Mellansverige.

– Conventum i Örebro har vi drivit i 20 år så vi har god erfarenhet av kommunala ägare. Mässor kongresser och massvis med konserter som vi ser att vi kommer att sätta till Norrköping nu. Det kommer hända mycket saker i de här fantastiska lokalerna och vi blir stärkta. Det är verkligen en win-win-situation, säger Anders Karlsson, kongressansvarig på Elite Hotels.

undefined
Kongressansvarige Anders Karlsson och regionchefen Fredrik Thorsvret från Elite Hotels utlovar en rivstart när de tar över driften av Louis De Geer. "Vi kommer att öka utbudet",säger Fredrik Thorsvret.

Från politiskt håll är reaktionerna blandade. Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) beklagar att det inte finns någon återköpsrätt i avtalet.

– Nu vet vi att vi gör en affär med en väldigt stor och seriös aktör. Vi säljer den under förutsättningar där vi känner oss trygga med affären. Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte riktar några misstankar gentemot Elite Hotels. Men om de sedan väljer att sälja det vidare kan det bli till vilken aktör som helst eftersom vi inte har någon förköpsrätt, säger han.

Nicklas Lundström (V) kallar beslutet näringslivsfientligt.
–  Elite, som är en jätte på marknaden, kommer att ha som mål att de som besöker Norrköpings ska sova på deras hotell och äta på deras restauranger. Jag har redan fått information från andra aktörer i Norrköping som är oroliga. Under kommunal ägo var det tydligt uttalat att vi samarbetade med alla aktörer så att alla skulle få en del av kakan, säger han.

Priset, hyran och avtalet

Samtliga 23 personer som idag är anställda i driftsbolaget Louis De Geer & Kongress blir kvar när Elite Hotels tar över.

Avtalet ska formellt godkännas av kommunfullmäktige 30 september.

Marknadsvärdet är satt till 7,5 miljoner kronor sen tillkommer det som finns i kassan vid tillträdesbokslutet. Preliminärt är slutpriset satt till cirka 18 miljoner kronor.

Ingångsshyran Elite ska betala är 5,5 miljoner kronor. Den kommer att höjas stegvis till 8,1 miljoner 2027.

Tillkommer gör en omsättningsbaserad hyra där Elite ska betala 12 procent på all omsättning över 46 miljoner kronor till Norrköpings kommun.

Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!