Många har turerna varit genom åren, och väntan för producenterna har varit lång, men nu är den nya lagen om gårdsförsäljning snart verklighet. Lagändringen gör det möjligt för konsumenter att köpa en mindre mängd alkohol direkt från producenten. I april förväntas riksdagen rösta igenom den nya lagen som då träder i kraft i juni.
För de mindre bryggerierna, vingårdarna och destillerierna innebär lagen en stor förändring och de lokala producenterna ställer nu om sina verksamheter.
Bex Almqvist driver ett destilleri i Rejmyre, där hon tillverkar akvavit och gin. Gårdsförsäljning skulle göra det möjligt för henne att utöka verksamheten med provningar och anställa en person till i sitt företag.
– Vi har väntat på det länge. Det känns väldigt stort och kul. Rejmyre har nu chans att bli ett väletablerat besöksmål med både ett destilleri och ett glasbruk som tillsammans kommer att erbjuda upplevelser i världsklass, säger Rebecca "Bex" Almqvist.
– Jag kommer nu att kunna erbjuda provningar och utbildningar på destilleriet och lagförslaget gör det möjligt för besökarna att ta med sig en del av upplevelsen hem genom att de får köpa en flaska av våra produkter, säger hon.
Även i Vånga finns det förhoppningar om att den nya lagen ska skapa ett nytt besöksmål. Sedan fem år tillbaka driver familjen Sandh en liten vingård, Vånga Wine, men de har än så länge bara kunnat tillverka vin för privat bruk.
– Det är flera vinkännare som har smakat och tycker att vinet vi producerar är jättegott. Jag har fått höra att vårt vin är för bra för att inte dela med sig till andra, säger Karin Sandh.
Nu kan det alltså bli möjligt. Med lagändringen hoppas familjen kunna lägga i nästa växel och öppna upp gården för vinprovningar. De hoppas även kunna öppna upp en liten gårdsbutik, för att sälja sitt vin och andra produkter från Vånga-trakten.
– Jag tror att det enda sättet om vi ska ha en levande landsbygd är att vi tillåter landsbygden att få sälja lite av det man producerar, säger Karin Sandh.
Klimatförändringarna gör det svenska klimatet alltmer lämpligt för vinodling och fler satsar på vingård.
– Gårdsförsäljning kommer betyda jättemycket för hela vinindustrin i Sverige, säger Karin Sandh.
Fenix Brewery är en av de större ölproducenterna i närområdet, även om det fortsatt är ett litet bryggeri. Redan idag håller de flera provningar i veckan och ser lagen som ett sätt att göra upplevelsen bättre för sina gäster.
– Vi har redan i dag ölprovningar här, men den nya lagen kommer göra det lite trevligare för våra gäster som nu kan köpa med sig lite hem, säger Anne-Lie Boman, vd för Fenix och fortsätter:
– Sedan är det en väldigt tuff bransch, många bryggerier får lägga ned, och det här ger oss givetvis lite extra intäkter. Det är också positivt.
En som inte påverkas lika mycket av lagförändringen är Johan Axelsson som driver det lilla bryggeriet Potum i Kolmården.
– Det kommer nog inte betyda särskilt mycket för mig då jag är en person som driver det här bryggeri. Med en "gårdsbutik" måste man anordna visningar för att få sälja en begränsad mängd, det ser jag som mera krångel än nytta för mig, säger Johan Axelsson.
Han ser ändå positivt på lagändringen.
– Det är ju ett steg i rätt riktning då jag ser gårdsförsäljning som ett sätt att kunna få sälja till de lokalbor som vill ha en öl och slippa åka in till Systembolaget för att handla.
Förslaget om gårdsförsäljning har diskuterats inom politikenlänge. Redan 2007 fattade den dåvarande alliansregeringen ett beslut om att alkohollagen skulle ses över och frågan om gårdsförsäljning utredas. Ett av hindren för att få igenom en lagändring har varit oron för att gårdsförsäljning ska inskränka Systembolagets alkoholmonopol.
– Jag ser inte alls att det här förslaget kan hota Systembolaget. Det är så små mängder vi får sälja och bara det vi själva producerar, så jag har svårt att tro att det skulle kunna hota systemet, säger Anne-Lie Boman på Fenix Brewery.
Det lagförslag som nu ligger på bordet tillåter att varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin och starköl. Besökaren måste också genomgå ett studiebesök.
Bex Almqvist, på Almqvist destilleri, tycker att den nya lagen är för försiktig.
– Det är ett ganska blygt förslag för det finns en del restriktioner. Jag kan inte se att det är möjligt att den här lagen kommer att missbrukas på något sätt av vår bransch.