"Inget är mer angeläget än att skapa trygghet för vanligt folk"

Norrköpingsbon Teresa Carvalho har fått Magdalena Anderssons förtroende att göra Socialdemokraterna till det ledande partiet i att skapa trygghet. "Vi får aldrig acceptera att man går omkring och känner oro i sin vardag", säger hon.

Teresa Carvalho (S) tycker att det är naturligt att börja sitt nya uppdrag som rättspolitisk talesperson på hemmaplan, i Norrköping.

Teresa Carvalho (S) tycker att det är naturligt att börja sitt nya uppdrag som rättspolitisk talesperson på hemmaplan, i Norrköping.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-10-16 13:00

Nyheten i korthet

  • Teresa Carvalho från Norrköping har utsetts av Magdalena Andersson att ta över som Socialdemokraternas nya rättspolitiska talesperson, med uppdrag att göra partiet till det mest betrodda när det gäller att skapa trygghet.
  • Carvalho vill bryta nyrekryteringen av gängkriminella genom skärpta straff och fler poliser, men också genom att satsa mer på skolor och socialtjänst för att bryta segregationen.
  • Hon förespråkar även en "maffialagstiftning" där de som stödjer och uppmuntrar brottslingar också kan åtalas, något som finns i USA och Italien.

Några minuter efter att intervjun är avslutad inne på fritidsgården Hageby hus drar en polisbil förbi med blåljus och sirener.

– Med tanke på det som händer i Norrköping kändes det naturligt för mig att börja mitt nya uppdrag här, säger 40-åriga Teresa Carvalho, född i Åby och Norrköpingsbo.

Det har gått några dagar sedan pressträffen i Stockholm där Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson presenterade skiftet; Teresa Carvalho byter plats med Ardalan Shekarabi och tar över som ny rättspolitisk talesperson i partiet.

undefined
Teresa Carvalho (S), riksdagspolitikern från Norrköping, har fått partiledaren Magdalena Anderssons förtroende att leda partiets arbete mot brottslighet.

– Det känns bra att jag har fått Magdalena Anderssons förtroende i den här frågan. Mitt uppdrag är att göra Socialdemokraterna till partiet med högst förtroende i att skapa trygghet, säger Teresa Carvalho.

Det finns lättare uppdrag...

– Jag ser det som en stor utmaning. Men samtidigt kan jag inte tänka mig något mer angeläget än att skapa trygghet för vanligt folk.

Innan vi ses på fritidsgården har hon gått en rundvandring i Hageby tillsammans med kommunpolisen. Inne på Portalen uttryckte Hagebybor sin rädsla och oro för att själva bli drabbade av brottslighet.

– Jag själv går och handlar med mina barn på Mirum ... att veta att någon blev skjuten där känns hemskt. Att människor går omkring och känner oro i sin vardag hör inte hemma i Sverige – det får vi aldrig acceptera, säger Teresa Carvalho.

A och o är, enligt Teresa Carvalho, att bryta nyrekryteringen av gängkriminella. Motmedlet består av skärpta straff och fler poliser.

Jag tycker att det låter ungefär som hur Tidöpartierna vill lösa den grova brottsligheten?

– Vi är mer överens än oense i de här frågorna. Sedan tycker jag inte att Tidöpartierna är lika intresserade av att bryta segregationen, som till stor del bidrar till nyrekryteringen av unga kriminella. Här vill vi att det satsas mer resurser på bland annat skolorna och socialtjänsten.

Polisen har de senaste åren fått betydligt mer resurser, ändå fortsätter de grova brotten?

– Polisen har fått mycket resurser och ska ha mer. Det behövs framförallt mer synliga poliser. Vi behöver se fler poliser ute på gatorna här i Hageby. Men polisen kan inte lösa alla problemen, hela samhället måste ta ett kliv framåt.

Utöver lagskärpningar och förebyggande arbete vill Teresa Carvalho satsa hårdare på att sätta dit de kriminella topparna. Hon tycker att det är dags att ta till en "maffialagstiftning".

undefined
Under sitt besök på fritidsgården Hageby hus träffade Teresa Carvalho bland annat Staffan som jobbar där. Han berättade om läget i Hageby just nu.

Vad innebär det?

– Att inte bara lagföra de som utför själva brotten, utan de som stödjer och uppmuntrar utförarna. Det finns lagar i exempelvis USA och Italien som jag tycker vi ska titta på även i Sverige. Jag tror att justitieminister Gunnar Strömmer i grunden är öppen för det här, men de styrande vill inte bryta Tidöavtalet. Det tycker jag är synd.

Ni sitter i opposition – hur ska ni kunna genomföra det här utan hjälp från andra partier som inte gillar era förslag?

– Jag tror att alla partierna har en resa att göra när det gäller segregation, integration och rättspolitiska frågor. Men innan vi spekulerar kring samarbeten ska väljarna först få säga sitt.       

Karta: Hageby Hus fritidsgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!