Nu är det omskrivna superkontoret i full drift

Samtidigt som det är premiär för Östgötateaterns revy "Superkontoret" har den nya direktören precis installerat sig på det riktiga superkontoret. "Självklart ska jag gå och se föreställningen", säger Maria Karlsson.

Maria Karlsson har stämplat in som ny direktör på nystartade tillväxt- och utvecklingskontoret. Även kallat superkontoret. "Mina första intryck är att det känns spännande. Det jag sett har gjort mig glad, imponerad och inspirerad. Det finns ett driv och engagemang, alla är taggade och vill komma i gång", säger hon.

Maria Karlsson har stämplat in som ny direktör på nystartade tillväxt- och utvecklingskontoret. Även kallat superkontoret. "Mina första intryck är att det känns spännande. Det jag sett har gjort mig glad, imponerad och inspirerad. Det finns ett driv och engagemang, alla är taggade och vill komma i gång", säger hon.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-03-01 05:00

Kollega Micke Pihlblad borde nog kräva upphovsrätten för namnet superkontoret i Norrköping. För det var i en NT-artikel i augusti 2023 som uttrycket användes för första gången som benämning av det nya tillväxt- och utvecklingskontoret.

Den nya direktören, 52-åriga Maria Karlsson, känner till både smeknamnet och Östgötateaterns nya revy

– Den ska jag självklart gå och se. Det får vi bjuda på. Men jag tror egentligen att den mer handlar om politikerna än tjänstemännen som jobbar här, säger hon och ler.

Vad kallar ni själva er arbetsplats?

– Vi brukar mest säga TUK, men vi uttalar det som TUCK.

undefined
Maria Karlsson har stämplat in som ny direktör på nystartade tillväxt- och utvecklingskontoret. Även kallat superkontoret. "Mina första intryck är att det känns spännande. Det jag sett har gjort mig glad, imponerad och inspirerad. Det finns ett driv och engagemang, alla är taggade och vill komma i gång", säger hon.

Vad döljer sig då bakom TUK? Jo, knappt 500 medarbetare fördelat på sex olika avdelningar. Och rent fysiskt sett handlar det alltså, namnet till trots, inte om ett kontor då personalen är utspridd på flera olika ställen i Norrköping.

– Just nu är det många tillfälliga lösningar. Målet är att vi ska bli mer samlade när renoveringen av Rådhuset är klar, men vi eftersträvar inte att samla alla under ett tak. Det finns fördelar med att vissa sitter ute i verksamheterna, exempelvis våra muséer.

undefined
Norrköpings rådhus genomgår som bekant en omfattande renovering. Det gör att de 500 medarbetarna som tillhör nya kontoret blir utspridda på flera olika ställen.

Själv utgår Maria Karlsson sedan ett par veckor tillbaka från näringslivskontoret i Strykbrädan, mitt i Industrilandskapet. Hon tänker, åtminstone inledningsvis, bo kvar i Nyköping med familjen. 

– Mina första intryck är att det känns spännande. Det jag sett har gjort mig glad, imponerad och inspirerad. Det finns ett driv och engagemang, alla här är taggade och vill komma i gång, säger Karlsson som tidigare arbetat i Nyköpings kommun och som närmast kommer från jobbet som fastighetschef på Skavsta flygplats.

Superkontoret är nu i full drift när det gäller basuppdragen, men det är lite för tidigt att göra någon utvärdering av hur det fungerar i praktiken.

– Jag hoppas vi kan göra en uppföljning framöver där vi kan ta fram ett konkret exempel på hur organisationen blivit mer effektiv, hur det har gynnat Norrköpingsborna då vi åstadkommit mer för de skattemedel vi har.

"Tillväxt- och utvecklingskontoret har som uppdrag att accelerera kommunens tillväxt- och utvecklingsarbete och främja en förstärkt livskvalitet för Norrköpings invånare".

undefined
Maria Karlsson utgår inledningsvis från näringslivskontorets lokaler i Strykbrädan. Men mycket av arbetstiden kommer läggas på möten ute i de olika verksamheterna som rymmer inom det nya kommunala kontoret.

Så presenteras det nya kontoret på kommunens sajt. Men vad döljer sig egentligen bakom de fina orden? Vad är det som är nytt? 

Vi ber Maria Karlsson förklara.

– I grunden jobbar majoriteten av de 500 medarbetarna på som vanligt, där målet är att göra Norrköping ännu mer attraktivt för de som bor här, driver företag här och besöker Norrköping. Hela tanken är att vi ska kunna genomföra mer och bättre verksamhet till Norrköpingsborna med samma resurser, genom att jobba mer tillsammans och på nya sätt.

– Det nya är att vi inom vissa områden ska jobba på ett annorlunda sätt. Genom ett samarbete mellan olika avdelningar underlättar vi och ger bättre förutsättningar för varandra. Vi på kontoret ska stödja våra kollegor i andra delar av kommunen i deras verksamhetsutveckling, det kan exempelvis handla om processledning, kommunikation och digitala lösningar. Genom att vi ansluter tidigt, kan hela processen påskyndas. 

undefined
"Jag anser att vi genom det här sättet att arbeta lättare bidrar till att öka attraktionskraften för kulturen. Nu kommer de som jobbar strategiskt med besöksnäring närmare de som jobbar på våra muséer och Cnema", säger nya direktören Maria Karlsson.

Mindre "stuprörstänk" med andra ord?

– Exakt. Vi måste jobba mer horisontellt. Man ska komma ihåg att den här omorganisationen inte är en besparingsåtgärd, utan en effektiviseringsåtgärd. Det handlar om synnergieffekter, men vi ska inte plocka bort någon del, säger Maria Karlsson.

Det har riktats kritik mot att kulturen ska bakas in i tillväxt- och utvecklingskontoret. Bland annat har den tidigare kultur- och fritidsdirektören Maria Modig sagt att hon inte tror på det här upplägget. Hur ser du på det?

– Jag kan inte kommentera hur man har jobbat tidigare, men jag anser att vi genom det här sättet att arbeta lättare bidrar till att öka attraktionskraften för kulturen. Nu kommer de som jobbar strategiskt med besöksnäring närmare de som jobbar på våra muséer och Cnema. Genom att jobba tillsammans kan man ge varandra större arenor. 

undefined
Kritik har riktats mot att kulturfrågorna nu vävs in i tillväxt- och utvecklingskontoret. "Kulturen är en kreativ bransch och många av Norrköpings kulturutövare är också företagare. Så kultur och näringslivsfrågor kan med fördel ligga nära varandra", säger Maria Karlsson. Bilden togs i samband med manifestationen på Kulturnatten 2023.

– Kulturen är en kreativ bransch och många av Norrköpings kulturutövare är också företagare. Så kultur och näringslivsfrågor kan med fördel ligga nära varandra. 

När kan Norrköpingsborna börja se effekterna av det nya kontorets arbete?

– Vi ser att vi kommer behöva jobba vidare under hela 2024 för att definiera nya processer, implementera och lära känna varandra innan vi kommer se full effekt av det nya kontoret, säger Maria Karlsson.

Superkontoret

Det nya tillväxt- och utvecklingskontoret består av följande sex avdelningar:

Kommunikation, näringsliv, kultur och idrott – leds av tillväxtchef Joakim Ljungqvist (i ett par månader till).

Kontakt och service – leds av kundbemötandechef Kajsa Larsdotter.

Bildning och unga – leds av bildnings- och kulturchef Eva Hanzén.

Norrköpings innovationslabb – leds av innovationschef Niklas Gambe.

Digitalisering och IT – leds av utvecklingschef Anna Drotz.

Ekonomi och personaladministration (för nya kontoret) – leds av ekonomichef Lena Cademan Ottosson.

Karta: Norrköpings rådhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!