Sjuksköterskan träffar Marie Morell i "Vad tycker du?"

"Man får inte kalla det patientsäkert", säger sjuksköterskan Hedda Rundgren som mötte regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i NT:s nya podcast "Vad tycker du?". Hon sökte svar hos politikern hur man ska undvika att ännu fler sjuksköterskor lämnar Region Östergötland. "Jag ser ingen självklar lösning", säger Marie Morell i podcasten. Du lyssnar på podden via länkarna spelarna eller länkarna nedan.

Sjuksköterskan Hedda Rundgren och regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Sjuksköterskan Hedda Rundgren och regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Foto: Viktor Löfgren, Thomas Möller, Victor Bomgren

Norrköping2023-02-01 18:00

LYSSNA PÅ FÖRSTA DELEN AV PODDEN HÄR:

LYSSNA PÅ ANDRA DELEN AV PODDEN HÄR:

I NT:s nya podcast "Vad tycker du?" bjuder debattredaktör Hanna Petersson in gäster hon är nyfiken på. I det senaste avsnittet träffade sjuksköterskan Hedda Rundgren regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) för ett samtal om ett högst angeläget ämne – den pressade sjukvården. 

Hedda Rundgren, sjuksköterska vid medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset, berättar om personal som går på knäna. Det exemplifieras av att sjukhuset på kort tid hamnat i stabsläge två gånger.

– Det här innebär att vi gått från sex patienter per vårdlag, vilket vi kämpat jättelänge med att få ha. Efter det andra stabsläget var vi uppe i åtta patienter per vårdlag.

undefined
Sjuksköterskan Hedda Rundgren (till vänster) med NT:s Hanna Petersson (mitten) och regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Hedda Rundgren tar upp att det ledde till att man kort därefter skickade in över 40 avvikelserapporter, bara på en helg. 

– Patientsäkerheten är inte upprätthållen hos oss, när jag jobbar som sjuksköterska gör jag det som är mest akut, det absolut nödvändigaste, säger Hedda Rundgren.

Marie Morell svarar om hon anser att vården i dag är patientsäker på Vrinnevisjukhuset:

– Har patientsäkerheten brutits är vi på sätt och vis i stabsläge. Gör vi det måste man dra i nödbromsen, men ordet har en betydelse och man kan ska kunna dra en linje för när det är patientsäkert eller inte. Vi politiker och chefer är väldigt restriktiva att använda just det begreppet. Det kan lätt bli en semantisk (språklig betydelse) diskussion.

Hedda Rundgren uttrycker oro för tappet av sjuksköterskor som fortsätter. Hon varnar för att situationen kan ha förvärrats avsevärt till sommaren.

– Om det fortsätter så här, då är det hyrpersonal som får driva Vrinnevisjukhuset.

Hon är också skeptisk till regionstyrets nya OB-tillägg för sjuksköterskor som enskild åtgärd.

– Jag och mina kollegor har räknat på det, vi har satt in det här i en månadslön. På en månad när jag jobbar två helger skulle det här ge mig ungefär 1 600 kronor mer före skatt. Men utifrån det jag berättat om vår arbetssituation, skulle du tycka att det räcker?

– Jag säger inte att det här är den enda lösningen. OB-tillägget är en av många lösningar och något som flera har efterfrågat, säger Marie Morell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!