Hon kom med på topplistan över branschens talanger

Hon utbildade sig till frisör men plockade aldrig upp saxen. Istället bytte hon en kvinnodominerad bransch mot en mansdominerad.
Nu lyfts Tina Thyrsson fram som en av landets framtidstalanger.
– Tips till unga tjejer? Gör det bara, säger hon.

Tina Thyrsson blev tvåa i en topp 40-lista över personer som  Sveriges Åkeriföretag valde att lyfta fram i branschen.

Tina Thyrsson blev tvåa i en topp 40-lista över personer som Sveriges Åkeriföretag valde att lyfta fram i branschen.

Foto: Mattias Heikki

Norrköping2025-01-25 10:15

När Sveriges Åkeriföretag släppte sin topplista över Sveriges 40 bästa medarbetare under 40 år kom Tina Thyrsson från Norrköping på en andra plats.

Topplistans syfte var att lyfta fram medarbetare med ett extra stort engagemang. Profiler som branschorganisationen ser som förebilder och som spelar en viktig roll för näringens framtid.

– Det är så klart jättekul att bli uppmärksammad, säger 34-åringen när NT hälsar på i Helgenäs Transports lokaler i Kvillinge.

undefined
Far och dotter. Tina Thyrsson började jobba på familjeföretaget Helgenäs Transport för tolv år sedan. Sedan dess har både antalet anställda och antalet kvinnor ökat rejält i företaget.

Sveriges Åkeriföretag lyfter fram följande: "Att som 22-åring börja bygga upp respekt i en mansdominerad bransch har inte alltid varit enkelt. Men 12 år senare sköter hon förhandlingar, skriver avtal och hanterar den dagliga driften i ett bolag."

– Jag administrerar löner, avtal, scheman. Jag gör allt sånt som andra inte hinner eller kan, säger hon själv.

Tina Thyrsson utbildade sig till frisör på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping. Klassen bestod av 30 tjejer och två killar. Men hon valde åkeribranschen istället. 

När hon började på familjeföretaget för tolv år sedan var hon och mamma Maria de enda kvinnorna där. Snacka om skillnad jämfört med skolans dagar.  Men i dag består ungefär 20 procent av chaufförerna i företaget av unga kvinnor. Tina Thyrsson har fått se branschen förändras, till det positiva om man frågar henne.

– En arbetsgrupp mår bättre av en kombination av kvinnor och män. I dag finns det inga praktiska hinder för en ung tjej att börja köra lastbil, säger hon.

Att kliva in i en mansdominerad värld gick smidigt för henne själv. Därför rekommenderar hon det. Tipset till alla unga tjejer är följande.

– Gör det bara. Våga prova. Men var ödmjuk och lyssna på de "gamla gubbarna". Man kan oftast lära sig väldigt mycket av dem eftersom de har mest erfarenhet av yrket. Man får vara beredd på att höra något dåligt "gubbskämt", men det är bara att skämta tillbaka, skrattar hon.

undefined
"En arbetsgrupp mår bättre av en kombination av kvinnor och män", säger Tina Thyrsson.

Tina Thyrsson har inte bara fått se kvinnorna bli fler på företaget. Det har även antalet anställda och lastbilar blivit.

Det var Tinas pappa Clas Gustafsson som startade det 1986. 39 år senare har företaget gått från en lastbil till 42. Under Tinas tolv år i företaget har man gått från 25 till 80 anställda.

Helgenäs Transport är nischat mot lantbruksbranschen. De transporterar diesel, spannmål, foder och annat, främst inom Östergötland. Men de har även kunder från Malmö i söder till Kiruna i norr. 

Clas Gustafsson har med andra ord en gedigen erfarenhet av branschen i stan. Han lyfter fram en besvärande faktor just nu. 

Trots att Norrköping är ett stort logistiskt centrum, med stora lager i sin omgivning, skriker företagen efter utbildade chaufförer. 

Det här är Clas Gustafssons analys om varför det är så här.

– En vuxenutbildning till lastbilschaufför har saknats i Norrköping till och från i flera år. Det kommer att ta många år innan vi kommer ikapp igen. I dag får vi krusa folk och verkligen smeka dem medhårs för att locka dem till oss. Vi har många som pendlar från till exempel Nyköping eller Katrineholm. 

Annat var det när han startade företaget. Då var utbudet av arbetskraft god.

Att allt fler unga kvinnor söker sig till branschen tackar Helgenäs Transport för.

undefined
Clas Gustafsson startade Helgenäs Transport för 39 år sedan. Enligt honom skriker branschen efter utbildad personal just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!