Hon kan vinna pris för sina mackor

"Jag ville göra något kladdigt och veganskt", säger Marika Karlsson om sitt bidrag. Den 8 november kan hon bli svensk mästare i mackor.

I januari öppnade Marika Karlsson eget café i Norrköping och hon älskar sitt jobb. Hon satsar gärna på veganska alternativ och hennes bidrag till  mack-SM är växtbaserat.

I januari öppnade Marika Karlsson eget café i Norrköping och hon älskar sitt jobb. Hon satsar gärna på veganska alternativ och hennes bidrag till mack-SM är växtbaserat.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2019-11-07 20:00

Hon visar upp skapelsen som tagit henne till final. Det är en vegansk surdegssnibb med skagenröra gjord på tofu, tångrom och äggfri majonnäs. Toppad med dillsyrad fänkål. 

Redan som barn älskade Marika att baka och experimentera i köket.

– Min mamma visade mig nyligen ett brev som jag hade skrivit när jag var nio år. Redan då ville jag öppna ett eget café tydligen.

Drömmen blev verklighet i januari, då hon efter många år som anställd bagare och konditor gjorde slag i saken och öppnade eget. Nu driver hon Marikas Café & Inredning i Norrköping och ångrar inte sitt val, även om det kräver engagemang och hårt arbete.

– Men jag älskar att jobba och lever för det här. Att se kunderna nöjda med det jag har skapat ger mig gåshud, säger hon.

Marika bakar allt själv och i sortimentet finns ett stort utbud av veganska alternativ, som morotskaka och hallonrutor. Hon tror att det ligger i tiden och tycker att det är viktigt att komma ifrån raw-bollen som enda alternativ. 

När hon skulle skicka in ett bidrag till svenska mästerskapet i mackor kändes det därför givet att det skulle vara veganskt och nu är hon en av åtta finalister som tävlar i Stockholm.

Där ska hon inför publik göra 20 mackor på 45 minuter. Brödet får hon ha med sig, men resten tillagas på plats.

Hur tränar du?

– Eftersom jag säljer mackan i caféet, så får jag träning varje dag. Men jag har också bjudit in till speciella event där jag kommer att laga den på tid för att sen få feedback.

För det finns alltid moment och smaker som kan finslipas in i det sista.

Konstruktiv kritik får hon även på hemmaplan, då maken är kock och smaker är ett kärt samtalsämne.

– Vi kan knappt gå ut och äta middag ihop utan att analysera sönder den, säger hon med ett skratt och konstaterar att även de tre barnen gillar att hänga i köket.

Att få ihop tiden är dock inte alltid lätt, Men hon jobbar tidiga mornar och maken sena kvällar så det funkar ändå ganska bra.

– Vi hinner ju inte tröttna på varandra i alla fall. Haha.

En dröm för framtiden är dock att starta något tillsammans, men först och främst är det fokus på att bli svensk mästare.

Har du något tips om hur gemene man kan piffa upp sina mackor?

– Grunden är ett gott bröd. Glöm sen alla gränser och våga testa.

Själv föredrar hon enkla smaker.

– Som mjukost, tomat och svartpeppar. Det behöver inte vara krångligare än så.

Marika Karlsson har börjat sälja tävlingsmackan i sitt café och får på så sätt både öva in momenten och ta del av värdefull respons från kunderna.
Marika Karlsson har börjat sälja tävlingsmackan i sitt café och får på så sätt både öva in momenten och ta del av värdefull respons från kunderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!