Hon kämpar för att ge mobbade upprättelse

Runt halsen bär hon ett band med en visselpipa i. Hon kallar sig whistleblower. - Det är min livsuppgift att få politiker och andra att vakna upp och se det psykiska våld som pågår på våra arbetsplatser, säger Anita Wallstedt, som grundat Organisation mot mobbning.

Anita Wallstedt, som grundat Organisation mot mobbning, drömmer om att stå riksdagen och berätta om vad mobbningen kostat henne.foto: Laura Mendelin

Anita Wallstedt, som grundat Organisation mot mobbning, drömmer om att stå riksdagen och berätta om vad mobbningen kostat henne.foto: Laura Mendelin

Foto: Laura Mendelin

Norrköping2011-10-05 00:00

Utsikten från hennes fönster på Stenskärsgränd
i Krokek är svindlande. Solen glittrar i Bråviken. Huset kunde hon köpa efter att ha fått rätt efter många års kamp för upprättelse sedan hon trakasserats av en chef och närmast blivit "avrättad" av en psykolog, som anlitades som konsult av ledningen.

Psykologen intervjuade de anställda på det nystartade gruppboende i Rättvik, som hon då arbetade på, med löfte om att resultatet skulle behandlas konfidentiellt.

Lång väg tillbaka
När rapporten var klar skrev han att det var hennes fel att chefen att tappat ledarskapet.

- Det var sekretessbrott så det bara skrek om det, säger Anita Wallstedt.

Det blev en lång väg tillbaka. Hela hennes liv rasade samman sedan psykologen klassat henne som en omöjlig människa och drog slutsatsen att den bästa lösningen för gruppboendet, där chefskapet inte fungerade, var att hon försvann från arbetsplatsen.

- När det blir en sådan turbulens är alla jätterädda. Om inte cheferna då tar tag i det är det risk för att någon utses till syndabock och stöts ut, säger Anita Wallstedt, som gick hos en psykolog och målade för att överleva.

Det var fjorton år sedan det hände. Sedan dess har hon och vännerna i Organisation mot mobbning, bland andra Mats Jonsson "Prästen i Stenhagen", kämpat för att hjälpa vuxenmobbade.

- Jag har pratat med 548 drabbade under årens lopp, 90 procent av dem arbetar inom offentlig sektor, främst i skolans värld. Men många drabbade finns också inom socialtjänsten, kyrkan och inom landstingen, säger Anita Wallstedt.

Hennes och Mats Jonssons uppfattning är att vuxenmobbningen ökar.

- Det finns faktorer som gör att mobbningen ökar och tilltar. Ofta är det svårt att veta vad som döljer sig bakom kulisserna när en häxprocess drar igång. Fackföreningar säger att de inget kan göra och de tar i allmänhet parti för mobbaren och viker sig för makten, säger Mats Jonsson, som är ordförande för Organisation mot mobbning.

Rättsväsendet i stället
Föreningen anser att mobbning i arbetslivet ska jämställas med fysiska våldsbrott, och att straffsanktioner enligt brottsbalkens tredje och fjärde kapitel bör införas. De tycker dessutom att det är självklart att våldsbrott ska hanteras av rättsväsendet, inte av företrädare för olika partsintressen.

- Har vi råd att stöta bort så många människor till utanförskap som sker nu? undrar Anita Wallstedt, som trots allt är hoppfull.

Nyligen vann en kvinna i Örebro, som försökte ta sitt liv på grund av mobbning, ett mål i förvaltningsrätten (se artikel nedan). Nu har hon och Anita Wallstedt tillsammans polisanmält fallet som ett arbetsmiljöbrott. De räknar med att få rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om