Rätt eller fel tid? Det är tankar som farit igenom 36-åriga Jenni Myllys huvud flera gånger innan och även nu när hon startat sin kafé-, restaurang- och cateringverksamhet. Pandemin väcker tveksamheten.
– Jag vet inte ens om det här kommer att gå. Om vi träffas om ett år kan allt ha gått åt skogen eller så har det gått bra. Men det här är verkligen något jag vill göra, säger hon.
När vi träffas är det bara ett par veckor sedan hon öppnade Mommos i Hallarna i Norrköping. Konceptet är veganskt. Men hon vill inte tala i termer av "hälsosamt" eller "nyttigt".
– Det ska vara gott. Det är själva grejen. Jag vill inte säga si och så om min verksamhet och si och så om andras verksamhet. Andra gör bra saker de också. Men jag gör bra vegansk mat, fikabröd och godsaker, säger hon.
Varför blev det namnet Mommos?
– Mommos var egentligen bara arbetsnamnet. Innan vi flyttade in i Hallarna så körde vi leverans från min "mommos" lägenhet. Tanken var att mormor tar hand om alla, matar alla, bryr sig om var maten kommer ifrån och tänker långsiktigt när det kommer till att odla och ta hand om jorden. Sen var meningen att vi skulle byta namn. Men Mommos hade redan fastnat.
Jenni Mylly är ifrån Norrköping, men har drivit restaurangverksamhet i Oslo under många år. Hon kom in på det veganska köket eftersom det inte fanns knappt något sådant i Oslo. Inspirationen är ifrån hela världen.
– I min närhet finns rötter från Ryssland, Finland, Tjetjenien, Polen och flera andra länder. Det ska märkas i det vi bjuder våra gäster. Ambitionen är att skapa vegansk snabbmat med kvalitet, säger hon.
Skiljer sig vegansk snabbmat mot annan snabbmat?
– Förutom råvarorna är principen den samma. Det är mat som vi kan göra snabbt. I vår "kebabtallrik" kommer vi använda oss av lokal rostad amadinepotatis istället för pommes, och den serveras också med både färska och picklade grönsaker, örter och såser.
Just nu är restaurangdelen inte riktigt igång. Men hon räknar med att det kommer ske inom ett par veckor eller så. Tanken är att Mommos ska ta över Trottoarbarens verksamhet i Hallarna. Trottoarbaren har också vegansk inriktning.
– Vi vill få till en mjuk övergång. Så vi väntar lite för att se. Det är också bra att det blir lite bättre möjligheter med att sitta ute. Jag är tacksam för att det får ta lite tid att komma igång och att det inte plötsligt bara är jag som har ansvaret för allt, säger hon.
Att hon flyttade tillbaka till Norrköping är en "lång och komplicerad historia". Men i korthet var det smidigast att flytta hem igen när hon fick barn.
– Jag pendlade mellan Norrköping och Oslo från 2015 till 2020. Men förra året sålde jag min verksamhet i Norge. Då visste jag att jag ville göra något i Norrköping också. Först var det på gång att jag skulle jobba med ett annat företag. Men så blev det så här istället, säger hon.
Trots att hon är osäker på hur det ska gå är hon övertygad om att hon sitter på en bra idé som går att utveckla. Hon ser att hennes koncept med vegansk snabbmat skulle kunna bli en kedja som finns i flera andra städer.
– Trenderna svänger. Men just nu finns ett stort intresse för vegansk mat och jag tror att det kommer hålla i sig, säger hon.
Hon är också inne på att skapa ett samarbete med hemleveranser av veganskt. Som de stora kedjor som finns i dag som erbjuder hemleverans av restaurangmat och andra varor.
– Jag vill samarbeta med andra ställen som har vegansk inriktning. Och en del av våra produkter finns redan i dag på andra ställen i Norrköping. Jag jobbar också mycket nu med att skapa kontakter med lokala leverantörer. Jag tror på samarbete och ser inte andra som konkurrenter. Vi är kollegor, säger hon.
Vilka är de, som du ser det, vanligaste fördomarna om vegansk mat?
– Det vanligaste är att man tror att man inte blir mätt och att det bara är "en massa grönsaker". Att det inte finns någon variation.
Har ni någon rätt speciellt för er?
– Jag vet inte om vi har något som är unikt för oss. Men vi gör exempelvis en kebabrulle av seitan (ett glutenbaserat livsmedel som används som bas i olika vegetariska köttersättningsprodukter), svarta bönor och kikärtsmjöl, serveras med en kryddig tomatsås, aioli, syrad rödkål, persilja, koriander och sumak lök
Det är tuffa tider nu. Kan ännu ett matställe överleva?
– Det finns, som jag sa, mycket osäkerhet. Men jag tror på det här. Annars hade jag inte satsat, säger Jenni Mylly.