Farliga ämnen läcker ut i Marviken – NT tog prov

Det ligger oljelänsar i Marviken – och när Norrköpings Tidningar tar prover på vattnet visar det sig att det innehåller höga halter av farliga ämnen som finns i olja.

Det ligger oljelänsar tvärs över Marsundet, som rinner ut i Östersjön, när NT besöker platsen.

Det ligger oljelänsar tvärs över Marsundet, som rinner ut i Östersjön, när NT besöker platsen.

Foto: Annika Flood

Norrköping2024-09-23 17:00

Nyheten i korthet

  • Farliga ämnen läcker ut i Marviken, enligt prover som analyserats på uppdrag av Norrköpings Tidningar (NT).
  • Proverna visade höga halter av alifater, en grupp ämnen som finns i både bränsle och lösningsmedel och kan ha negativa effekter på levande organismer.
  • Länsstyrelsen, som ansvarar för kontrollen av Marviken, var inte medveten om oljeläckan förrän NT informerade dem.
  • Vi har sökt Niclas Adler, som äger Marviken, utan framgång. Men till länstyrelsen säger han att de lagt ut länsar i Marsundet när de arbetar i oljebergrummet på området.

För drygt två veckor sedan var NT i Marviken. Då låg oljelänsar i Marsundet, ungefär 400 meter från utloppet från den gamla kraftstationen på Vikbolandet.

Under anläggningen i Marviken löper en underjordisk tunnel, från havet och vidare ut i Marsundet. Den har direkt förbindelse med anläggningen och byggdes för att man skulle kunna kyla ner reaktorerna i kärnkraftverket som planerades på platsen.

undefined
Under anläggningen i Marviken löper en underjordisk tunnel, från havet och vidare ut i Marsundet. Den har direkt förbindelse med anläggningen. På området finns även ett oljebergrum, stort som en finlandsfärja.

På området finns även ett oljebergrum, stort som en Finlandsfärja, utsprängt i berget. Vi har tidigare berättat om misstänkta oljeutsläpp i Marviken. En privatperson såg något som såg ut som tjock svart olja i vattnet. Han larmade polis och räddningstjänst, men ärendet hamnade hos kustbevakningen. Först dagen därpå gjorde Kustbevakningens flygplan en inspektion, men de hittade inget misstänkt oljeläckage. Ärendet avskrevs. Den gången togs inga prover, men det gjorde vi nu.

undefined
Oljelänsar används för att samla ihop flytande oljebaserade vätskor. När NT tar vattenprov visar resultatet på höga värden av farliga ämnen.

Provet som NT tog lämnades in på SGS i Linköping, ett företag som analyserar prover från mark och vatten i laboratorium. När provsvaret kom visade det på höga halter av alifater (c5-c8). Helene Ek Henning, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten, förklarar:

– Alifater finns i både bränsle och lösningsmedel, det är en stor grupp ämnen. Många av de här ämnena är svårnedbrytbara och finns kvar länge i naturen.

Vad kan det innebära om det sipprar ut i naturen?

– Det kan påverka levande organismer negativt och kan få långtidseffekter, till exempel på fortplantningen hos fiskar, säger hon.

undefined
Testresultatet visar höga värden av alifater som finns i petroliumprodukter. Siffror över tio bedöms av SGU som höga halter.

Havs- och vattenmyndigheten har inte satt gränsvärden för alifatiska kolväten. Men enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, bedömningsgrunder för grundvatten anses halterna i NT:s prov som höga.

– Er analys tyder på att det finns en föroreningskälla. Det här är ett tecken på att det är något som läcker ut, när man hittar det i de här nivåerna, säger Helene Ek Henning.

undefined
I Marsundet hittar NT ämnen som ingår i oljeprodukter. En laboratorieanalys visar på höga värden av skadliga alifater.

Länsstyrelsen ansvarar för kontrollen av Marviken, de visste inte om att det låg oljelänsar i Marsundet förrän vi talade om det för dem. Efter det har de varit i kontakt med Niclas Adler.

– Svaret vi fått är att de själva har lagt ut länsarna på strategisk plats i samband med att de har utfört arbete vid bergrummet. Det är för att säkerställa att inga risker ska finnas för spridning ens i osannolika fall, säger Thomas Lindvall, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Vad tänker du om att det finns alifater i vattnet?

– Har man ett nedlagt industriområde så kan man nog räkna med att det finns föroreningar av olika slag. När det gäller den större spridningen och risken för det från återstående oljeförvaring så vill vi förvissa oss om att fastighetsägaren har kontroll på det. Så är det.

Men fastighetsägaren gör uppenbarligen någonting och när de gör någonting kommer det ut föroreningar i vattnet, accepterar ni det?

– Det ska vi försöka få lite bättre kunskap om. Vad det är man ägnar sig åt, säger Thomas Lindvall.

Ni vet inte heller vad det är de gör?

– Nej, det vill vi veta mer om naturligtvis.

Kommer ni att åka ut och inspektera?

– Vi har inget planerat än, men det kan bli så, säger Thomas Lindvall och berättar att länsstyrelsen kommer att kontakta fastighetsägaren igen.

Vi har sökt Niclas Adler vid flera tillfällen för att ställa frågor om oljelänsarna, men han svarar inte.

Karta: Marvikens kraftverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!