Bris - organisationen dit barn kan vända sig för att prata om till exempel mobbning, övergrepp eller misshandel - kan inte bemanna alla verksamheter under långhelgen eftersom det inte finns tillräckligt med jourare. Jourarna, de som hjälper barnen över telefon, mejl eller chatten, jobbar ideellt och Gunnel Johnsson som jobbar som Brisombud säger att det är svårt att bemanna under storhelger som nyår, påsk och midsommar.
- Vi behöver ideella. Folk har inte tid riktigt. Det är inte självklart att alla kan, säger hon.
Inför påsklov, jullov och sommarlov ändrar samtalen till Bris karaktär. Från att ha handlat om skola, mobbning och kompisar börjar de handla om föräldrar som dricker, oro för att bli slagen och rädsla för bråk mellan mamma och pappa men också om att någon kanske inte får den mat som han ska eller att någon inte kan sova för att hon är orolig.
Christina Ohlman Lysell, regionchef på Bris Öst i Norrköping säger att alla barn inte tycker att det är positivt att bli lediga:
Trygghet i skolan
- Den trygghet som de kan ha i skolan i form av kamrater, lärare, kuratorer har de inte längre tillgång till. Det är ju någon slags kontinuitet och trygghet som flera barn kan känna att om det inte fungerar hemma har de den i skolan.
De barn och ungdomar som faktiskt tycker att det har varit skönt att komma ifrån skolan kan i sluten av loven höra av sig för att de börjar bli oroliga för att gå tillbaka till en vardag med mobbning och ensamhet.
Gunnel Johnsson säger att om du behöver prata kan du ta kontakt med Bris men också med någon äldre eller en kamrat. Du kan också ta vända dig till skolkuratorn eller ungdomshälsan när skolan är igång.
Skriv brev
- Man kan ta kontakt med någon vuxen som man litar på, om det är ett stort steg att knacka på hos kuratorn. Du kanske kan skriva till den här personen om du inte törs prata, och lämna över ett brev, säger hon.
På Bris jobbar människor med psykosocial eller pedagogisk utbildning och de som svarar i telefon ska ha erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar. De som jobbar som ombud har oftast en socionom- eller psykologutbildning.
- Självklart är det en merit att som jourare ha en utbildning också men om man ska ställa det mot varann är det erfarenheten som är viktigast, säger Gunnel Johnsson.