Hjälp och stöd till anhöriga

I höst öppnas ett anhörig- och kunskapscenter någonstans mitt i Norrköping.

Norrköping2012-09-03 00:00

- Tanken är att alla anhöriga som vårdar någon ska kunna komma dit, ställa frågor och få stöd, säger Maria Delden som från den 1 september är chef för Norrköpings anhörig- och kunskapscenter.

Barn eller syskon
Anhörigvårdare är inte bara de som vårdar äldre utan också de som tar hand om funktionshindrade barn eller syskon eller barn till missbrukare.

- Eller kanske grannen. Det är inte lätt att säga vem som egentligen är anhörigvårdare, säger Maria Delden.

Och då handlar det inte om de som får lön eller ersättning för att ta hand om sina anhöriga.För tre år sedan ändrades socialtjänstlagen och kommunerna blev skyldiga att stötta och underlätta för alla som vårdar anhöriga. I Norrköping finns anhörigkonsulenter, men för att uppfylla lagens krav behövdes mer tyckte politikerna som efter tjänstemännens rekommendationer beslutat om anhörig- och kunskapscentrum.

Jättebehov
- Det finns ett jättebehov. Det har vi förstått under tiden som vi, bland annat med hjälp av fokusgrupper, kartlagt vad de anhöriga behöver hjälp och stöd med.

Hur de tio på centrumet ska arbeta i detalj är fortfarande inte klart. Centrumet är ett samarbete mellan vård- och omsorgskontoret och socialtjänsten. Den här veckan träffas de för första gången.

- Vi ska se hur vi kan komma vidare. Vi börjar först nu, säger Maria Delden.

Var ska anhörig- och kunskapscentrumet ligga?

- Det vet vi inte än. Vi har ingen lokal än. Men den behöver ligga någonstans centralt dit det är lätt att ta sig. Man ska kunna gå förbi, se skylten och tänka det där kan nog vara något för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om