Fram till den sista september förra året kunde man som besökare i Norrköping gå in på kommunens Turistcenter i Industrilandskapet för att hämta kartor, få hjälp med hotellbokningar och annat. Men sedan den kommunala turistbyrån stängdes igen har uppdraget istället lagts ut på ett antal externa aktörer, som genom avtal med kommunen får rätt att använda sig av märkningen "Infopoint".
I dagsläget finns ett dussintal sådana i kommunen – på de kommunala muséerna, på två Pressbyråbutiker, samt utanför stadskärnan vid till exempel Löfstad slott och First Camp i Kolmården. Något som dock saknas är en närvaro på köpcentrena Ingelsta och Mirum, tycker Viveca Valgren, koordinator för besöksservice på Upplev Norrköping, som på onsdagen höll ett uppstartsmöte med de olika aktörerna.
– Många av dem som är med nu upplever att de redan tidigare har hjälpt turister med olika frågor, så skillnaden nu är att de får bättre verktyg till att göra det, säger hon.
Vilken hjälp kan man få på en infopoint, jämfört med på Turistcenter?– Det man kunde göra på Turistcenter var att boka logi och guidade turer, och kanske få information om andra städer. Sådant kommer man inte kunna få på Infopointsen, utan det handlar mer snabba tips när du väl är på plats, säger Viveca Valgren och nämner lokala smultronställen, parkeringsfrågor eller var man kan äta lunch en söndag som exempel.
Samtidigt går det fortfarande att få hjälp med hotellbokningar och annat, betonar hon.
– Norrköpings kontaktcenter har fått en lite större roll, så den vägen kan man fortsättningsvis få hjälp med sådana saker.