Historien synliggörs för blinda

Av trettio vikingaskepp återvände bara ett från rusernas rike. Tusen år senare får nu även synskadade chansen att läsa runstenen om östgötarna som stupade i Ingvar den vittfarnes tjänst.

Även den som inte kan se ska kunna uppleva historien. Mattias Schönbeck, arkeolog på Länsstyrelsen, vill med hjälp av en informationsskylt med blindskrift uppmärksamma Bjällbrunnastenen.  Foto:  Ida Ling Flanagan

Även den som inte kan se ska kunna uppleva historien. Mattias Schönbeck, arkeolog på Länsstyrelsen, vill med hjälp av en informationsskylt med blindskrift uppmärksamma Bjällbrunnastenen. Foto: Ida Ling Flanagan

Foto: Ida Ling Flanagan

Norrköping2010-05-12 14:15
Historien finns berättad på den så kallade Bjällbrunnastenen, också känd som Syltenstenen, som står strax intill Norrköpings flygplats. I dagarna färdigställdes platsen med en informationsskylt, komplett med blindskrift.- Det är ett bra sätt att synliggöra stenen, säger Mattias Schönbeck, arkeolog på Länsstyrelsen, som arbetat på platsen. Länsstyrelsen har i uppdrag att tillgängliggöra fornminnena, men det är svårt att göra utan att påverka omgivningen. - Vi vill handikappanpassa de här platserna, men bygger vi ramper så förstör vi miljön runt omkring. Med skyltar kan vi dock göra något. Hällristningar och runstenar går bra att uppleva även för blinda, eftersom man kan följa runorna med händerna, säger han. Trots att mängder av fornminnen döljer sig ute i våra marker är det svårt att nå ut med dem. Mattias Schönbeck hoppas att fler ska uppsöka dem med hjälp av bra skyltning och information på Länsstyrelsens hemsida. Inom kort ska Bjällbrunnastenen även få ny färg.
Fakta Bjällbrunnastenen
Runstenen är en så kallad Ingvarssten, som berättar om kungasonen Ingvar den vittfarnes resa mot Särkland, det fornsvenska namnet på Mellanöstern. Det finns omkring trettio liknande stenar i Sverige men ingen annan i Östergötland.Forskarna vet inte vad som hände längs vägen genom Östeuropa, men tror att vikingarna stupade i dagens Georgien. Hur många östgötar som fanns med i Ingvarståget vet ingen, men åtminstone en, Göte, stupade och fick Bjällbrunnastenen rest till sitt minne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om