– Delar av motionen är intressanta, men utredningen behöver kompletteras, sade Sophia Jarl (M) på måndagens fullmäktigemöte och föreslog att motionen skulle återremitteras.
Hon konstaterade att andra delar av motionen går emot Skollagen och därför aldrig kan få M:s stöd.
När motionen var uppe i kommunstyrelsen blev majoritetens beslut att avslå delar av den och anse andra tillgodosedda. Moderaterna var för avslaget, men hade egna förslag om effektivisering.
I kommunfullmäktige förklarade Kikki Liljeblad (S) att Moderaterna tagit upp intressanta frågor och att hon ämnar ta ett initiativ i utbildningsnämnden, där hon är ordförande, för att utreda bland annat dem frågorna.
– Men jag ser inte att den här motionen behöver leva vidare, sade hon.
Men det gör den. Efter en och en halv timmas debatt röstade både Moderaterna och Sverigedemokraterna för en så kallad minoritetsremiss och då blir det så.
Florian Aranda (SD) beskriver i motionen kostnaden för modersmålsundervisning som bortkastade pengar och beklagar att Skollagens krav gör att kommunen inte helt kan avveckla den. Hans bedömning var ändå att kommunen kan spara 25 miljoner bland annat genom en ökad samordning och större grupper.
Det fick Fredrik Franzén (L) att reagera eftersom den uppgift han hade var att den totala kostnaden är 26 miljoner.
– Hur ska man då kunna spara 25 miljoner och ändå leva upp till lagen, undrade han.
– En slakt av verksamheten, tyckte Nicklas Lundström (V).
Debatten handlade om siffror, men ännu mer om forskningen och vad den säger om resultatet av modersmålsundervisning i skolan.
– Det är jättetråkigt och alarmerande att forskning och empiriska studier har politiserats så att man kan få resultat på beställning, sade Darko Mamkovic (SD) och det fick många att reagera.
– Att säga att modersmålsundervisning är bortkastat och har noll effekt är ett felaktigt påstående, sade Kikki Liljeblad.
Mia Sköld (MP) reagerade på en formulering i motionen om att kommunen borde "avlasta" friskolorna från modersmålsundervisningen.
– Som att skolundervisning skulle vara en belastning, sade hon.
Kikki Liljeblad undrade över Sophias Jarls förslag om återremiss.
– Om det är mycket i motionen som ni inte delar är det väl bättre att skriva en egen motion eller att på gå nämndinitiativet, sade hon.
Sophia Jarls svar var att hon såg en återremiss som effektivare.