Han har en skejtpool i trädgården: "Det är en kul grej"

Henke Johanssons hus i Svärtinge har fått mycket uppmärksamhet sedan det lades ut till försäljning. I trädgården finns nämligen en så kallad skejtpool där, precis som namnet säger, både pool- och skejtmöjligheter finns. "Den är lite tuff", säger Henke Johansson.

Henke Johansson har en skejtpool i trädgården.

Foto: Hedda Jarhall

Norrköping2024-08-06 05:00

Huset i Svärtinge har över 12 000 besök på Hemnet, vilket är flera tusen mer än vad hus till försäljning i Norrköpingsområdet brukar ha.

Det har varit ute till försäljning i ungefär en månad och även uppmärksammats på sociala medier. Instagramkontot "Hemnetknarkarna", med över 650 000 följare, lade upp en bild på Henke Johanssons hus som fick stor spridning.

– Jag hade inte alls räknat med att huset skulle få så stor spridning, men det är jätteroligt. Det känns som att folk tycker att det är en rolig grej, säger Henke Johansson.

undefined
"Jag hade inte alls räknat med att huset skulle få så stor spridning, men det är jätteroligt. Det känns som att folk tycker att det är en rolig grej", säger Henke Johansson som har en skejtpool hemma.

Henke Johansson berättar att han till en början tänkte bygga en träramp för att kunna skejta hemma.

– Jag har en kompis med träramper som måste renovera och byta skivor hela tiden. Då kom idén om att bygga något i betong i stället, säger han.

Det var för ungefär åtta år sedan som Henke Johansson bestämde sig för att bygga en pool som han kunde skejta i. Han planerade då att skejta i den på hösten och våren och sedan fylla den med vatten på sommaren. Henke skrattar till: 

– Den blev lite stor så vi har aldrig fyllt den med vatten, säger han.

undefined
Henke Johansson har försökt att efterlikna en amerikansk pool, där skejta pool har varit populärt länge. Han säger att hans pool däremot är snäll om man jämför med många pooler i USA.

Några år innan Henke Johansson började bygga poolen hade han testat på att poolskejta och kände att han ville lära sig mer. I brist på skejtpooler i närheten tog han därför saken i egna händer.

– Jag sprejade först en form på gräsmattan och funderade på hur jag skulle ha den. Sedan kom jag hem en dag efter jobbet och då hade min fru grävt upp det jag hade målat så att man skulle se bättre, säger han och fortsätter:

– Det blev svårt att fixa till det uppgrävda i gräsmattan så då var det bara att börja bygga. 

undefined
Henke Johanssons skejtpool är ganska tuff. "Den är lite hög och brant som gör att den är tuff att skejta i", säger han.

Sedan dess har Henke spenderat otaliga timmar med att skejta i poolen. Förutom de två senaste åren, då Henke har skejtat lite mindre, har han skejtat i poolen upp till två dagar i veckan i ungefär tre timmar per gång.

– Man behöver nästan vara två eller tre som kör tillsammans och peppar varandra. Den är lite hög och brant som gör att den är tuff att skejta i. Det är inget man går ut och kör i på söndagsmorgonen bara så där", säger han. 

Henke berättar att han försökte efterlikna en amerikansk pool, där skejta pool har varit populärt länge. Han säger att hans bygge däremot är snällt om man jämför med många pooler som finns i USA.

undefined
"Det finns inte så många regler när man bara kör för att det är kul. Dessutom är det en väldigt inkluderande sport. Alla får vara med. Det spelar ingen roll vad du har för kön eller utseende", säger Henke Johansson när han berättar om vad han gillar med att skejta.

De senaste åren har skejtpool även blivit populärt i Sverige. Henke berättar att det idag finns en pool i nästan alla skejtparker. I Norrköping finns det däremot ingen skejtpool, men det finns planer på att bygga en i skejtparken på Himmelstalund.

– Poolskejting är lite mer levande. Det är lite mer hörn, svängar och mer varierande höjder, säger Henke Johansson.

Vad är det du gillar så mycket med att skejta?

– Det finns inte så många regler när man bara kör för att det är kul. Dessutom är det en väldigt inkluderande sport. Alla får vara med. Det spelar ingen roll vad du har för kön eller utseende.

undefined
Henke Johansson har haft poolen i flera år. Förutom de två senaste åren har han skejtat i poolen upp till fyra dagar i veckan i ungefär tre timmar per gång.

Kommer du att bygga en skejtpool i ditt nya hus?

– Nej, det kommer jag inte att göra, men jag kommer att sakna den. Jag kommer att sakna att hänga med grabbarna och skejta här. Samtidigt känns det som att jag har gjort det här ett tag nu och är redo för något nytt, säger Henke Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!