I helgen gick de sista turerna med busslinje 432 från Norrköping till Krokek. Ett av flera exempel där Östgötatrafikens förändringar väckt starka reaktioner i den östra länsdelen.
Linjen, som går från Norrköpings resecentrum via Åby och utmed Strandvägen till Krokek och vidare till djurparken och Kvarsebo (vissa turer), läggs ner helt och hållet. Något som innebär att de boende längs Strandvägen hänvisas till Krokek eller Åby för att kunna använda kollektivtrafiken.
För Helen Svensson, som saknar körkort, och hennes familj får det stora konsekvenser för vardagspusslet. Hon bor vid Algutsboda har i dag cirka två kilometer till 432:ans hållplats vid Getå turisthotell.
– Det säger jag inget om, det har jag haft i 16 år och vant mig vid. Det är också en liten skogsväg utan någon direkt trafik, säger hon.
Från 13 juni blir det annorlunda.
– Har vi ingen buss nere på Strandvägen får jag be min man att köra mig till jobbet. Då måste jag åka hemifrån 06.10 oavsett om jag börjar jobba 06.45 eller 09.30 och allt där emellan. Jag har faktiskt börjat fundera på om jag måste byta jobb och söka mig in till stan i stället.
– Jag jobbar i Krokek och dit kommer jag inte överhuvudtaget med buss om jag inte åker in till stan med min man först. Då får jag ta en buss från resecentrum till Krokek. Alla bussarna ska ju gå motorvägen i fortsättningen. Det tar en timme eller två om jag först ska åka in till stan och sedan byta till buss ut till Krokek, säger Helen Svensson.
För hennes barn blir det också problem. Sonen har säsongsjobb på djurparken och har varken körkort eller mopedkort. Dottern börjar gymnasiet till hösten inne i Norrköping. Det blir cykel eller att gå de fem–sju kilometrarna till närmaste hållplats.
– Om dottern får använda skolskjutsen som passerar så är den inte i Åby förrän 08.10 och det innebär att hon i stort sett kommer försent till gymnasiet i Norrköping varje dag.
Regionpolitikern Per Jameson (M) har reagerat starkt på förändringen. Han bor också vid Getå.
– Jag klarar mig ändå. Det är inte mig de behöver skydda, men det slår hårt mot många härute som inte har körkort eller råd att köra bil och som behöver ta sig till och från jobbet. De sitter i sjön nu, säger han.
Per Jameson har varit aktiv i regionpolitiken i många år och också suttit i Östgötatrafikens styrelse. Han är ledamot i Regionstyrelsen och är vice ordförande i beredningen för ägarfrågor. Han var också med och tog fram den första trafikförsörjningsplanen i regionen. Där sattes det upp mål om att varje linje som inte klarar 20 procents kostnadstäckning ska utredas, men att helheten ska vägas in.
Delsträckan Strandvägen har 19 procent. Nu är han mycket kritisk till hur utredningen bakom beslutet om förändringarna gjorts. Varje linje måste ses i ett sammanhang, menar han. Både hur matartrafiken till stomlinjenätet ser ut och hur gång- och cykelmöjligheterna ser ut för att ta sig till närmaste hållplats. Det har man inte gjort här, menar Per Jameson.
– Jag hörde talas om det här första gången våren 2020 och reagerade genast. Vi kan inte uteslutande titta på procenten. Man måste se till matartrafiken och var vi har områden som inte kan trafikförsörjas på annat sätt.
Per Jameson ifrågasätter trafikberäkningen som gjorts som han menar är inaktuell. Enligt Per Jameson körs det också i princip tomma bussar på linje 432 ut från Norrköping på morgonen till Krokek för att de ska kunna försörja linje 433 som går motorvägen in till stan.
– Tacka fan för att beläggningsgraden sjunker på 432 och stiger på den andra linjen. Det är rent bedrägeri och lurendrejeri.
Enligt Per Jameson brister också Östgötatrafiken i kommunikationen till de som drabbas av förändringarna.
– Det är så illa kommunicerat att jag tyvärr saknar förtroende för Östgötatrafikens ledning i fortsättningen. VI kan inte ha en situation där bolaget genomför drastiska förändringar och sedan inte håller de som drabbas informerade. Det finns än så länge ingen information om vad som händer efteråt eller vad närtrafik är och hur den fungerar.
– De sköter inte sin information och därför har de heller inte lyssnat. Kommunikation är även att lyssna och det har bolaget inte klarat av, säger Per Jameson
Sista turen med linje 432 lämnade Norrköpings resecentrum klockan 22.20 på söndagskvällen.