Hela Norrköpings Berit är död – från primadonna till krutgumma

Berit är död. "Mamma var en krutgumma med ett stort, stort hjärta", säger dottern Annika Nyström.

Hela Norrköpings drottning, primadonna och profil Berit Malmqvist är död. "Mamma var en krutgumma med ett stort, stort hjärta", säger dottern Annika Nyström.

Hela Norrköpings drottning, primadonna och profil Berit Malmqvist är död. "Mamma var en krutgumma med ett stort, stort hjärta", säger dottern Annika Nyström.

Foto: Mats Willner

Norrköping2024-04-15 20:00

Det blir tyst i luren.

Hennes namn kommer inte lysa upp displayen längre.

Berit Malmqvist är död.

undefined
"Berit är en primadonna".

Vår, hon var verkligen vår, egen okrönta drottning, primadonna och färgstarka profil på Norrköpings scener, gator och torg somnade in i lördags.

– Mamma var en kvinna av Norrköping. Hon hade civilkurage och var aldrig rädd för något. Så fort det krävdes eller så fort någon behandlades på fel sätt klev hon fram och tog ton... Det kunde vara högt eller lågt. Hon hann med så mycket, säger dottern Annika Nyström, när vi pratar med henne.

– Det känns tungt, men jag är så stolt över henne.

Sociala medier har fyllts av varma ord och hyllningar till Berit Malmqvist, som onekligen berörde många längs hennes långa livsresa.

– Jag har förstått hur mycket mamma betytt, när jag läser vad alla skriver i dag. Det värmer mig. Jag ska försöka ta in så mycket jag kan. Det är inte lätt.

undefined
Berit Malmqvist och Eje Söderman på "den gamla goda Arbistiden", där hon, 17 år ung, debuterade i "Flottans lilla fästmö".

Vi träffade Berit Malmqvist i en längre intervju inför hennes 90-årsdag i foajén på Louis de Geer över en kopp kaffe, nyinköpta kanelbullar och bakelser.

Det serverades tillsammans med en livshistoria.

Berit flyttade till Norrköping med sin familj, när hon var 14 år och blev med åren ett med sin hemstad. 

Det började på scenen.

Vägen in på teatern började med en uttagning till en ungdomsrevy år 1950 följt av en tävling på gamla Kakhuset, där vinsten var att bli allsångsledare. Hon tog hem segern och som ledare för allsången blev hon upptäckt av teaterchefen Elis Utter, som gav henne titelrollen i ”Flottans lilla fästmö”.

undefined
Primadonnor. Berit Malmqvist och Gunnel Hällström träffades i en revy på 1950-talet, skapade succé på Lillan och var vänner för livet.

Hon träffade tidigt Gunnel Hällström, som var en i trion Tre Gags med maken Lars Tjadden Hällström och Nenne Peterson. De skulle sätta upp en rundtursrevy tillsammans med tidningarna och sökte folk. 90 personer kämpade om de tolv platserna.

Berit Malmqvist var en – och hon lyckades.

"Jag var väldigt nervös före. Jag lämnade mina noter till kapellmästaren, som frågade vad jag skulle sjunga... Alla skrattade när jag sa "Jag ska ta med mig morfar ut i kväll". Den var en stor landsplåga på den tiden och över 30 personer hade sjungit den före mig där, berättade Berit, som spelade på Arbis i många år.

Hon var, efter åren som primadonna, teaterchef på Arbis mellan åren 1978–1986 och lyckades få den ekonomiskt belastade teatern på fötter igen, men dock utan lön...

undefined
Hela Norrköpings drottning, primadonna och profil Berit Malmqvist är död. "Mamma var en krutgumma med ett stort, stort hjärta", säger dottern Annika Nyström.

Hon satte sin egen unika prägel på Norrköping med åren och var en symbol för handlingskraft, åsikter och ärlighet. Hon drog sig aldrig för att öppet ta kampen för det hon tyckte var fel och engagerade sig ständigt för Norrköpings teater- och kulturliv, där hon ofta var på plats på första bänk – på såväl som stora scener. Hon såg allt och alla och lyfte gärna upp lokala förmågor och blivande artister.

Vi såg och hörde henne kämpa för en rad lokala samhällsfrågor – som kampen för Vrinnevisjukhuset, den hotade Syncentralen och  Krematoriets osäkra framtid.

Under hösten 2003 skrev hon, för evigt, in sig i Norrköpings hjärta.

Berit Malmqvist var guide på Vrinnevisjukhuset och visade besökare, patienter och personal rätt. Hon kunde huset bättre än någon annan och blev, milt sagt, upprörd över de planerade och dramatiska nedskärningarna. Hon lyckades mobilisera hela Norrköping, samlade drygt 40 000 namnunderskrifter och skapade en mänsklig ring av 4 800 personer runt hela sjukhuset. 

Partiet Vrinnevilistan, som grundades av läkare, sjukgymnaster och sjuksköterskor med ett enda syfte i att bevara sjukhuset intakt, fick starkt stöd i valet. De ansvariga politikerna tvingades tänka om och sjukhuset räddades.

undefined
Berit Malmqvist vågade alltid ta kampen och uttrycka sina åsikter i många samhällsfrågor med en sällsynt förmåga att samla mycket folk - som här vid Tyska Torget för att rädda Vrinnevisjukhuset för drygt 20 år sedan.

Berits engagemang gjorde skillnad

"Jag gjorde det jag behövde göra. Jag kände det, men så nervös jag var den där dagen vi skulle ha manifestationen med en ring runt sjukhuset. Tänk om det bara skulle komma några hundra, men så kom det nästan 5 000 personer. Ingen sa ett enda ord. Det var alldeles tyst. Det var otroligt", sa Berit vid vårt möte i De Geerhallen.

"Det berör mig så starkt än i dag. Jag har faktiskt lite svårt att prata om det", sa hon också.

Hon var, likt en vardagshjälte, också ambassadör för Barndiabetesfonden och samlade in över en miljon kronor i sitt arbete.

undefined
Det kom nästan 5000 personer och bildade en mänsklig ring runt Vrinnevisjukhuset i en manifestation för dess framtid under hösten 2003.

Berit fick sätta sin egen punkt vid vår intervju inför hennes 90-årsdag den 13 augusti förra året.

"Jag är bara Berit", sa hon.

"Jag har aldrig känt mig stöddig och trott jag är någon utan jag är bara en vanlig människa i vår fina stad."

Du ska ändå vara stolt över det du gjort.

"Tycker du det?"

Ja.

"Ok".

Berit Malmqvist blev 90 år och sörjs närmast av barnen Annika och Lars-Åke med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!