Men det vill länsstyrelsen till varje pris undvika. I stället ligger nu ett förslag, som länets kommuner har tyckt till om.
I förslaget vill man inte bara behålla det utvidgade strandskydd som redan nu finns på 150 meter, utan utvidga det till 300 meter i några områden med speciellt höga naturvärden.
Dessa skulle annars inte vara skyddade mot exploatering, vilket inte bara är ett hot mot de höga naturvärdena. Det skulle inskränka allmänhetens möjligheter att vistas längs stränderna, menar länsstyrelsen.
Men förslaget innebär också att det utvidgade skyddet försvinner i en rad områden där bebyggelse eller transportleder redan har påverkat strandlinjen.
Helt nytt är dessutom att länsstyrelsen vill utvidga strandskyddet i vattnet till 300 meter längs hela Östersjökusten och i skärgården, i dag gäller 150 meter.
Kustkommunerna är inte bara positiva till detta. För att öka attraktionskraften vill man kunna erbjuda boende och fritidsaktiviteter i strandnära områden.
I en skrivelse som har gått till Norrköpings kommun konstaterar länsstyrelsen att man, med några få undantag, vill behålla 150 meter strandskydd på land längs kust- och skärgården och vid Roxen och Asplången.
Detta har gällt ända sedan 1975, men ny lagstiftning kräver att länsstyrelsen gör en översyn av de gamla besluten och fattar ett nytt före årsskiftet, annars finns inte länre något som heter utvidgat strandskydd. Normalskyddet på 100 meter skulle gälla.
Remisstiden gick ut i söndags och från Norrköpings kommun anser man sig ha fått för kort tid att svara.
”Inför framtida viktiga statliga remisser vill vi trycka på behovet av en längre remisstid speciellt då flera olika arbetsområden inom kommunen blir berörda”, säger man bland annat, och menar att man nu inte ens hinner få förtydliganden på en del punkter.
Handläggaren på länsstyrelsen, Emma Hagström, håller inte med om att tiden varit knapp. Den har varit 3,5 månader:
– Remisstiden är anpassad så att vi ska ha tillräckligt med tid för att bearbeta de synpunkter som kommer in. Det blir säkert justeringar innan allt är klart. Där- emot menar vi att det blir absolut nödvändigt att fatta beslut om ett utvidgat strandskydd även på mer än 150 meter inom vissa känsliga områden, säger Emma Hagström.
I Norrköpings remissvar, som än så länge är en tjänstemannaprodukt som kommunstyrelsen ska ta ställning till, sägs att man i stort är positiv till det utvidgade strandskyddet men med vissa undantag. (se faktaruta).
Man påpekar att Norrköping är en starkt växande kommun.
”För att fortsätta den positiva utvecklingen ska utbudet av attraktiva boendemiljöer, stadsmiljöer och platser för rekreation och andra aktiviteter öka. Till exempel har kommunen en utmaning i att skapa ytterligare attraktivitet genom att närma sig Bråviken och därmed göra det enklare för människor att komma till och vistas vid vatten”, konstateras i svaret.
Det innebär att man vill ha normalskyddet på 100 meter i en rad områden, där detaljplaner är på väg att upprättas för att bygga bostäder eller för att man vill satsa på anläggningar för turism och friluftsliv.
Kommunen reagerar dessutom på länsstyrelsens förslag att utvidga strandskyddet till 300 meter ut i vattnet.
”Detta skulle kunna försvåra för vattenbruksverksamheter som exempelvis fisk- och musselodling. Där en sådan utvidgning är nödvändigt bör det motiveras tydligt.”
Länsstyrelsen å sin sida trycker på hur viktigt det är att bevara strandnära områden med höga upplevelsevärden. Inte minst för att de ska vara tillgängliga för allmänheten nu och i framtiden.
Men också för att bevara goda livsmiljöer för djur- och växtlivet på land och vatten.
”Inom i dag orörda områden kan tillkommande bebyggelse negativt påverka hur området upplevs och nyttjas. För att uppleva värden som exempelvis orördhet och skogskänsla krävs att avståndet till störande exploateringar är mellan 200 och 300 meter”, säger man bland annat.
Parallellt diskuteras nu också i regeringen att slopa strandskyddet helt inom vissa områden. Det gäller bara vattendrag som är högst två meter breda och sjöar som är mindre än en hektar. Vilket innebär att det inte berör de stränder som länsstyrelsen nu vill skydda.
En rad länsstyrelser har reagerat på förslaget att slopa strandskyddet helt.
Man menar att det strider mot nationella miljömål, hotar rödlistade arter och öppnar för att föroreningar sprider sig.
Länsstyrelsen i Östergötland anser att det finns skäl att undanta mindre sjöar och vattendrag från strandskydd.
Samtidigt menar man att det är viktigt att strandskyddet kan behållas där det finns höga värden.