– För varje gång man stannar och sedan gasar släpper man ut extra avgaser helt i onödan. Det är bättre att kunna smyga ut lite fint utan stopplikt, säger Nils-Olov Nilsson som själv kör en elbil, ofta till affären i Östra Husby.
Sikten är bra vid korsningen och när hastigheten på Arkösundsvägen sänktes till 60 kilometer i timmen förvandlades tanken som grott länge hos Nils-Olov Nilsson till handling.
– Om det inte kommer en bil finns det ingen anledning att förstöra miljön med att stanna för en stoppskylt. Då kan man lika gärna ha en "lämna företräde"-skylt i stället, tycker Nils-Olov Nilsson.
Under de tio minuter vi står i korsningen är det flera bilister som struntar i stopplikten och svänger ut efter en kort inbromsning.
– Jag har till och med sett en välkänd politiker köra ut utan att stanna. Han tänkte väl på annat.
Nils-Olov Nilsson skickade in sin ansökan om att ersätta stopplikten med väjningsplikt i januari i år.
Den 22 januari upphör stopplikten och ersätts med väjningsplikt vid utfarten från väg 877 till Arkösundsvägen. Det är alldeles intill den gamla kvarnen i Östra Husby.
– Så det har tagit ganska exakt ett år från det att jag skicka in ansökan till det att skyltarna ska bytas ut.
Du tror inte att risken för olyckor ökar?
– Nej, det tror jag inte, följer man bara trafikreglerna så går det bra.
Tycker du att fler skulle skriva och föreslå förändringar?
– Det finns nog många ställen där det är onödigt med stopplikt.
Under 2019 har fem privatpersoner skrivit till länsstyrelsen och begärt att lokala trafikföreskrifter ska ändras. Förutom på Arkösundsvägen handlar det om korsningar vid Skeda udde, söder om Linköping, vägen mot Askeby och Örtomta när man kommer från Bankekind, en väg vid Vreta kloster samt väg 592 i Mjölby. I fyra av fallen handlar det om att man önskat att en stoppskylt ersätts av väjningsplikt. I ett fall föreslås att en stoppskylt sätts upp.
Under året har reglerna för privatpersoner som vill se en förändring av de lokala trafikföreskrifterna förändrats. När Nils-Olov Nilsson skrev sitt brev behandlades den som en ansökan där det krävdes ett beslut som gick att överklaga.
– Sedan den nya förvaltningslagen infördes får man enbart lämna förslag. De ska behandlas av oss på länsstyrelsen, men beslutet går inte att överklaga, förklarar Ingela Rönnmark, förvaltningshandläggare vid Länsstyrelsen i Östergötland.