Här satsas 14 miljoner kronor på en ny park i Norrköping

14 miljoner kronor satsas på ute- och lekmiljön mellan atriumhusen och Ringdansen i Navestad. "Man kan uppleva något här ute också", säger Mattias Åkeson, intendent i offentlig konst.

Här kommer den nya parken att ligga

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-04-13 18:00

Norrköpings kommun gör en storsatsning på totalt 14 miljoner kronor genom att bygga en ny stadsdelspark i Navestad. Fem miljoner kronor av totalbudgeten är stöd från Boverket. 

Projektet inleddes med en förstudie redan 2020. Nu startar byggprocessen och stängsel har monterats vid Kopparkullen, för att säkra arbetsplatsen. Men skyddsbarriären och byggarbetsboden har väckt frågor bland de boende.

– Jag är född och uppvuxen här och har spenderat mycket tid i backen. Mina barn har också gjort det. Nu var vi rädda att de skulle bygga något mitt i stoppzonen för backen. Vi vill inte att de tar bort det som är bra med området, säger Johan Olsson i grönområdet mellan Ringdansen och atriumhusen i Navestad.

Lisa Bäckbrant är också orolig över att förändringen kan påverka pulkabacken i området.

– Vi har läst att det ska bli utegym och lekpark på kommunens hemsida. Men så mycket mer har vi inte fått reda på, säger hon.

Lars Bladh på samhällsbyggnadskontoret kan ge lugnande besked om Kopparkullen.

– Pulkabacken, som är det stora dragplåstret i dag, ska behållas. Men vi identifierade att Navestad saknade en stadsdelspark och Atriumparken lämpar sig väl för det syftet. Både till storlek och läge, säger Lars Bladh.

Den nya parken får lekredskap med rymdtema vilket ska locka Norrköpingsbor i alla åldrar. På toppen av backen ska ett gigantiskt tefat stå.

– Det är en klätterställning, modell jättestor, som ska placeras där. Den är specialbyggd och tar ett halvår att färdigställa. Det är inget standardredskap, säger Lars Bladh.

undefined
På toppen av Kopparkullen med konstintendent Mattias Åkeson och projektledare Lars Bladh. "Egentligen är det två projekt i ett. Planteringarna med lekmiljön och den konstnärliga utsmyckningen", säger Lars Bladh, till höger.
undefined
På toppen av Kopparkullen kommer ett stort och specialbyggt tefat att ligga. Där kan de lite äldre barnen klättra.
undefined
Mattias Åkeson visar området där den konstnärliga gestaltningen kommer ligga i form av himlakroppar som landat och sticker upp ur jordytan.
undefined
Här ska ett utegym byggas. Det blir samtidigt en portal till motionsspåret och ett kliv in i Vrinneviskogen.
undefined
Hårdgjord yta där stora delar av lekparken kommer att finnas. Bakom grävs marken upp för att placera en linbana.

Den större andelen lekredskap ska samlas vid slutet av Kopparkullen tillsammans med en linbana. Längs med gångvägarna i området placeras en hängmatta, bänkar, en rutschkana och olika utmanande lekredskap. Nya gångvägar ska också byggas.

Nyplanteringar ska komplettera de träd och buskar som finns i området. Från Navestadsgatan byggs det en portal som leder in till området. På den motsatta delen mot Vrinneviskogen byggs ett utegym vid skogsbrynet.

– Entrén mot Vrinneviområdet är ganska anonym i dag. Tanken är att väcka en lust att använda skogen, säger Mattias Åkeson på Norrköpings konstmuseum som jobbat med den konstnärliga delen av Atriumparken.

Till sommaren ska den nya stadsdelsparken stå färdig för att öppnas på nytt.

Även den konstnärliga utsmyckningen ska få ett rymdtema. Konstnären Einar Höste gjorde den ursprungliga utsmyckningen av Silver- och Guldringen, som i dag heter Ringdansen, på 1970-talet. Genomgående och varierad skålform var namnet på installationen, där stora sfärer eller klot symboliskt skulle befinna sig över bostadsringarna.

undefined
Omen över Navestad heter de sfärer som kommer sticka upp ur jorden skapade av konstnärerna Erik Rören och Signe Johannessen.

Konstnärerna som fått uppdraget, Erik Rören och Signe Johannessen, fortsätter på temat genom att placera grupper av runda sfärer som sticker upp ur marken. Installationen heter "Omen över Navestad". I kloten ska ljudvågor ristas in.

– Konstnärerna samarbetar med skolbarn i området för utformningen av gestaltningen, säger Mattias Åkeson.

Den konstnärliga installationen beräknas vara klar i oktober.

– Projektet är för dem som bor här, men det kan också bli en anledning att komma hit. Hyresbostäder har samtidigt stora planer med centrum. Men hela det här projektet handlar bland annat om att skapa nya rörelsemönster i stan. Man behöver inte bara åka in till badhuset, utan man kan uppleva något här ute också, säger Mattias Åkeson. 

Karta: Silverringen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!