När kvällen kommer blir butikens parkering en festplats

Vuxna och ungdomar som samlas på City Gross parkering under kvällar och nätter har skapat problem för butiken. Besökarna lämnar efter sig skräp och förstörelse som City Gross får betala stora belopp för att åtgärda. ”Det stora problemet är egentligen att det har blivit till en festplats”, säger butikschef John Svensson.

Nattvandrarna från Åby har varit på parkeringen vid City Gross under flera helger i sommar.

Nattvandrarna från Åby har varit på parkeringen vid City Gross under flera helger i sommar.

Foto: Victoria Lind

Norrköping2023-08-19 05:00

City Gross parkering har länge använts som en mötesplats för bilintresserade. De kör dit med sina Epa-traktorer eller bilar och hänger där på kvällar och nätter. Men den senaste tiden har City Gross upplevt stora problem med skadegörelse och nedskräpning under dessa möten. Skadegörelse är det största, och mest kostsamma, problemet.

– De förstör våra papperskorgar. De har förstört våra kundvagnsbås, eldat upp kundvagnar, slagit sönder skyltar. Vi lägger ungefär 300 000 per år i skadegörelsereparationer på parkeringen tillsammans med fastighetsägaren, berättar City Gross butikschef John Svensson.

undefined
Skadegörelse och nedskräpning på City gross parkering
undefined
Skadegörelse och nedskräpning på City gross parkering

Han menar att problematiken förvärrats sedan pandemin. Även om det redan innan dess var en populär samlingsplats så var skadegörelsen inte lika allvarlig.

– Det stora problemet är egentligen att det har blivit till en festplats. Att det är mycket fester, fylla och alla de här grejerna. Det började lite under corona, när ungdomarna behövde någonstans att vara och så har det tilltagit.

undefined
Skadegörelsen har kostat City Gross och fastighetsägaren 300 000 kr på ett år.

Cornelia Rydberg Grentzelius, 16, åker ofta med sin pojkvän och sina vänner till parkeringen. Hon har själv sett att mycket saker förstörs och skräp slängs på marken.

– Det är ganska mycket. Jag har sett ungdomar ja, men det är också vuxna. Det var några som kom hit, vuxna, som kastade ut massa skräp och sa till oss att vi skulle skräpa ner för att vi ändå inte kommer få vara här, säger Cornelia Rydberg Grentzelius.

undefined
Massor av ungdomar samlas runt eporna på parkeringen. "Alla står bara och umgås och pratar, bara hänger. Man träffar ju allt möjligt folk, från överallt, och då blir det att man får fler vänner och att man börjar prata med fler också", säger Cornelia Rydberg Grentzelius.

Hon är själv inte alls intresserad av bilar, men tycker ändå det är kul att hänga här med sina vänner och träffa nya människor.

– Alla står bara och umgås och pratar, bara hänger. Man träffar ju allt möjligt folk, från överallt, och då blir det att man får fler vänner och att man börjar prata med fler också, säger Cornelia Rydberg Grentzelius.

En del dricker alkohol, erkänner hon. I de fall någon blir för full hjälps man ändå åt och ser till så att inget händer med personen.

– Det är ju folk som blir fulla, men då är det fortfarande vänner som tar hand om dem. Men det är inte mycket. Det är några stycken bara. De flesta är ju nyktra för att kunna åka hit, vara med folk och träffa nya människor, säger Cornelia Rydberg Grentzelius.

undefined
Sittandes på EPA-traktorn är Alvar Aktner, Milton Möller, Fredrik Zetterberg och Joel Bohman. Bakom står Oliwer Sylwin och Wilhelm Andersson. "Jag fattar ändå att det är lite tråkigt om det är någon som kommer och jobbar eller handlar och det är skitigt", säger Joel Bohman.

Joel Bohman, 17, och hans vänner bor i Finspång men väljer ändå ofta att åka hela vägen till City Gross parkering.

– Det är roligt att träffa folk, man hänger ju med kompisar och sen lär man känna folk från andra ställen. Här samlas ju alla, säger Joel Bohman.

Han har förståelse för att butiken inte uppskattar skräpet de lämnar efter sig.

– Jag fattar ändå att det är lite tråkigt om det är någon som kommer och jobbar eller handlar och det är skitigt. Jag skulle inte vilja handla om det ligger skräp här, säger han.

Även om de uppskattar parkeringen och att träffas här, är ingen av ungdomarna vi pratar med särskilt oroliga för att bli bortkörda.

– Då får man hitta en ny parkering, säger både Jacob Hagelin, 17, och Sigge Serlander, 16.

– Det hade ju varit tråkigt, men det finns fler parkeringar. Stänger de den här så finns det ju andra, säger Joel Bohman.

undefined
Jacob Hagelin och Sigge Serlander kör båda epa och kommer ofta till City Gross parkering på kvällarna under helgen.

För att få bukt med problemet tog City Gross kontakt med polisen som i sin tur kontaktade en grupp från Nattvandring.nu i Åby, en organisation som genomför regelbundna nattvandringar i Åbyområdet med målet att skapa trygghet och finnas där för ungdomarna som rör sig ute.

Det bestämdes att nattvandrarna från Åby skulle besöka parkeringen vid City Gross de tider som mest ungdomar är där. Deras uppgift är inte att aktivt stoppa eller anmäla de som skräpar ner och förstör, utan snarare att starta en dialog med de som hänger på parkeringen.

– Vi har ju fått den här rollen av City Gross och polisen, att vi ska vara här ute och kolla läget, prata med ungdomarna och se om man kan hitta en lösning. Om det är några speciella personer som förstör varje gång eller i fall det är ett generellt problem, säger Sara Valund.

undefined
Linus Hansson, Lasse Jämtner och Sara Valund från Nattvandring.nu Åby.

Tillsammans med Lasse Jämtner, Linus Hansson och andra medlemmar i gruppen har hon varit på parkeringen vid åtta tillfällen i sommar. Sara Valund menar att även vuxna som träffas på parkeringen bidrar till nedskräpning och skadegörelse.

– Det klart att ungdomar som är onyktra kanske tar lite sämre beslut, absolut. Men de helgerna vi har varit här, då har det varit jättelugnt, säger Sara Valund.

Nattvandrarna ser dock att mycket skräp lämnas kvar och även om de inte har sett skadegörelse med egna ögon har de sett spår efter det.

– Nedskräpningen måste ju lösas med att de får papperskorgar, men hur löser man det om de förstörs? Det är ju det som blir dåligt. Då måste man ju nå fram till de som är här genom att prata med dem, men det är ju inte så lätt när de tänker ”jaja, skitsamma, vi är här på lånad tid”. Då är det svårt att motivera dem, säger Sara Valund.

undefined
Sara Valund drog igång nattvandring i Åby och var den som blev kontaktad av polisen om att samarbeta med City Gross. "Vi ska vara här ute och kolla läget, prata med ungdomarna och se om man kan hitta en lösning", säger hon.

En kväll följde City Gross butikschef John Svensson med nattvandrarna till parkeringen och pratade med ungdomarna.

– Jag frågade vad de gjorde här och hur det brukade vara och vad som händer. Liksom uppfattningen om platsen och varför man valde att vara där. Det är trevliga och artiga ungdomar som verkar tycka det är kul att vi var där och pratade med dem och intresserade sig för dem.

Dock tror han inte att enbart nattvandrarnas närvaro kan stoppa ungdomarna från att skräpa ner och förstöra City Gross egendom. 

– Jag tror inte det löser problematiken för oss men däremot kanske det skyddar den yngre generationen, säger han.

undefined
Nattvandrarna från Åby har varit på parkeringen vid City Gross under flera helger i sommar.

John Svensson har även kontakt med kommunen och har bokat in ett möte med dem i september. Då hoppas han att de ska kunna diskutera lösningar på problemen.

– Vi vill föra en dialog med dem kopplat till: vad finns det för andra lösningar? Finns det någon annanstans man skulle kunna erbjuda bilburen ungdom att vara, en bättre plats än bland kunder och bland bostadsområden?

Han betonar samtidigt att han har förståelse för att ungdomarna vill ha någonstans att träffas och umgås. Målet är egentligen inte att köra bort dem helt och hållet.

– Önskan är ju att man återgår till att vara en samlingsplats för de som är intresserade av bilsport och bilar och vill träffas och umgås och hänga. Att man slutar att störa och kanske inte har det som en festplats.

undefined
City Gross butikschef John Svensson vill egentligen inte köra bort ungdomarna helt. "Önskan är ju att man återgår till att vara en samlingsplats för de som är intresserade av bilsport och bilar", säger han.
Klockan 00:12 en lördagkväll är det fullt av epa-traktorer på parkeringen.
Klockan 00:12 en lördagkväll är det fullt av epa-traktorer på parkeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!