– Jag har kämpat i många år för det här, så jag är jätteglad för att vi nu kan öppna upp den första resursskolan i Norrköping, säger utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M).
Hösten 2024 startar den första av de två resursskolor som ska inrättas i Norrköpings kommun. Denna resursskola är för elever med diagnostiserad autism, som är i behov av mer omfattande stöd än vad ordinarie skolverksamhet kan ge.
Det kommer att finnas tolv platser i årskurs 6–8 på Borgsmoskolan.
– Fördelen med Borgsmoskolan är att även om de får egna lokaler, så blir de här eleverna inkluderade i den övriga verksamheten. Det finns öppningar för gemensamma aktiviteter med de andra eleverna, som på rasterna och i matsalen.
Varför just Borgsmoskolan?
– Sedan tidigare finns det lokaler, exempelvis flera små rum, som stått tomma länge. Därmed behöver vi inte bygga om någon annan skola.
Under perioden 15-31 mars kan vårdnadshavare ansöka om plats för sina barn i resursskolan. Om det finns fler sökande än de 12 platserna görs ett urval. De som prioriteras är elever som har störst behov av det särskilda stöd som resursskolan erbjuder. Enligt kommunen finns det 100 elever med autismdiagnos i Norrköping.
– Vi har redan fått in förfrågningar, så det ska bli spännande att se vilka som söker. Det är en kort söktid, men förberedelserna är lite längre. Vi ska bland annat söka personal som har den specialkunskap som behövs.
Till nästa år planeras att öppna resursskola nummer två, då för barnen i årskurs 4-5.
– Vi startar upp så här, men det kommer utökas så att även årskurs nio omfattas. Vi tar givetvis hand om eleverna även sista året.
Kommunens utbildningsansvariga tror att det kan bli aktuellt med ännu fler resursskolor framöver.
– Tyvärr ser vi att den psykiska ohälsan leder till ett ökat antal barn som har det här behovet.
Det finns forskning som pekar på att resursskolor bidrar till ökad segregering av elever. Hur ser du på det?
– Jag tror de här barnen behöver lugn och ro. Men nyckeln är att inkludera dem i en vanlig skolverksamhet. Med tanke på de barn i Norrköping som har autism, finns det ett behov av resursskolor. Vi kommer att göra täta uppföljningar av den här verksamheten.
Kommunen har inte någon skyldighet att erbjuda resursskolor, men väljer enligt Ingrid Cassel att ta medel från den budget som finns för elever med särskilda behov. Dessutom följer elevpengen med.