När Elias Hanna fick reda på att restaurang Laxholmen, högst upp i Strykjärnet, var till salu tvekade han inte.
– Jag nappade så fort jag fick höra att det låg ute. I många år har jag haft en dröm att ha en restaurang högt upp i en byggnad, men förstod inte att det skulle bli i den här. Det är skönt att kunna förverkliga sin dröm.
Elias Hanna har jobbat hårt och mycket för att nå den. Han äger redan flera ställen i stan: Sista Supen, Cromwell House och Brasserie Solsidan. I juli 2018 tog han över sjätte våningen i Strykjärnet och lät den genomgå en omfattande förvandling.
– Tanken var att det skulle börja byggas om förra hösten, men då skulle det eventuellt krocka med julborden. Vi jobbade hårt med ombyggnaden, så det gick fort. I februari började rivningsarbetet, och i april hade vi premiär, säger han.
I byggnadsminnet Strykjärnet får man inte bygga om hur man vill, det vita taket har de till exempel inte fått röra. Mycket fokus har lagts på möbler och inredning.
– Första prioritering var hur vi skulle nyttja fönstren. Det har vi gjort genom att höja golvet runt dem, så man ska komma högre upp och kunna se vår vackra stad.
Vy kommer fortsätta med julbord, och servera både lunch och middag.
– Eftersom det inte varit kvällsverksamhet här innan lägger vi själen i att få kvällarna att funka.
Elias Hanna har planer för hur Vy ska utnyttja scenen på våningen.
– Vi kommer att ha artister från hela Sverige, och det kommer vara events och spelningar. Vi vill få in stand up-shower en gång i månaden. Det ska göras ordentligt så att folk vet att det kommer vara en show när de går dit.
Den runda lokalen mitt på våningen har plats för ungefär 160 besökare.
– Det är tillräckligt för att vi ska kunna hämta lite större namn.
Förhoppningen är att de första showerna ska vara i höst.
– Vår period är höst, vinter och vår. Då kommer vi satsa stenhårt.
Elias Hanna säger att Arbetets museum, tack vare Vy, nått ut till en ny målgrupp.
– Med hjälp av oss har museet fått besökare som aldrig varit där tidigare. Har man bokat bord och kommer lite för tidigt går man ner och tittar i museet. Den kombinationen har blivit väldigt bra - för oss och dem.
Niklas Cserhalmi, museidirektör vid Arbetets museum, tror att Elias Hanna har rätt.
– Det är fullt rimligt att de har en publik vi inte nått i samma utsträckning tidigare. Vi är jätteglada över att kunna bredda besöksgrupperna på det sättet.
Han tycker också att det är kul att Vy flyttat in i Strykjärnet.
– Det är otroligt roligt att få in en entreprenör som satsat så mycket och byggt om. Det känns hemskt kul att ha dem i huset.